Θετική είναι η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, για το ζήτημα των περικοπών των συντάξεων και την καταβολή αναδρομικών από δωρα και επιδόματα. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ θα δοθούν αναδρομικά 11 μηνών στους συνταξιούχους, από τον Ιούνιο του 2015 ως και τον Μάιο του 2016.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί, για το παραπάνω χρονικό διάστημα δικαιώνονται. Δηλαδή για το ανωτέρω διάστημα όσοι έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά, θα πάρουν αναδρομικά.

Εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, ωστόσο δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο «νόμος Κατρούγκαλου», το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά. Όμως για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει ό,τι είχε ήδη πει το 2015. Δηλαδή αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΦ. Γεννηματά: Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα της κυβέρνησης
Επόμενο άρθροΟ καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου «Ισχυρό μελτέμι – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς» (video)