Η διαχείριση των εδαφών με βιώσιμο τρόπο μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής.

Για τον λόγο αυτό, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ξεκίνησε δύο πρακτικά μέσα, που έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τη συντήρηση και την απομόνωση οργανικού άνθρακα του εδάφους, ένα βασικό εργαλείο για την κλιματική δράση.

Η δέσμευση άνθρακα περιλαμβάνει την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα με τη μορφή οργανικού άνθρακα του εδάφους (SOC), με τη δέσμευση του CO2 στο έδαφος να θεωρείται ως ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου. Επειδή το έδαφος είναι πλούσιο σε άνθρακα είναι επίσης πιο υγιές και γόνιμο, μπορεί να ωφελήσει τους αγρότες ενώ παράλληλα βοηθά στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Τα δύο προϊόντα που παρουσιάστηκαν και αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας RECSOI, περιλαμβάνουν μια απεικόνιση για το  πόσο και πού μπορεί να δεσμευτεί το CO2 από τα εδάφη – το GSOCseq, και ένα τεχνικό εγχειρίδιο καλών πρακτικών για τον διαχωρισμό και τη διατήρηση των αποθεμάτων SOC στα εδάφη.

«Πρέπει να αναζητήσουμε καινοτόμους τρόπους για να μετατρέψουμε τα αγροδιατροφικά μας συστήματα σε πιο αποτελεσματικά, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικά και βιώσιμα. Τα υγιή εδάφη είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί αυτό», δήλωσε σχετικά ο γενικός διευθυντής του FAO, QU Dongyu, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ένατης Global Soil Partnership (Global Soil Partnership).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓιαγιά Mad Clip – «Από τη σορό έλειπαν ο χρυσός σταυρός του και το κινητό του»
Επόμενο άρθροΓερμανία – Τι αλλάζει στις εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο