Σήμα εκκίνησης δόθηκε σήμερα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, με πρώτους τους πολίτες άνω των 85 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταγραφεί ρεκόρ σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, με περισσότερα από 122.000 ραντεβού. Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε  στον Ευαγγελισμό και στην Κρήτη και μετέδωσε  απευθείας τη διαδικασία εμβολιασμού των πρώτων ηλικιωμένων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».

Στον Ευαγγελισμό, στις 8 το πρωί ήταν κλεισμένο το πρώτο ραντεβού. Πρώτη που εμβολιάστηκε η κα Κασσιανή 91 ετών, η οποία δήλωσε στην ΕΡΤ, ότι αισθάνεται πολύ καλά, «δεν ένιωσα τίποτε, σα να έκανα ένα απλό εμβόλιο γρίπης», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε πολύ χαρούμενη, καθώς , περίμενε πως και πως να εμβολιστεί, γιατί είχε πολύ καιρό να βρεθεί με την οικογένειά της. Σαράντα άτομα, έχει προγραμματιστεί  να εμβολιαστούν εντός της ημέρας στον Ευαγγελισμό. Το νοσοκομείο θα μπορεί να εξυπηρετεί 150 εμβολιασμούς καθημερινά. Όταν φτάνουν στο νοσοκομείο, οι ηλικιωμένοι που πρόκειται να εμβολιαστούν, τους υποδέχεται γιατρός για να λάβει σύντομο ιατρικό ιστορικό τους, ενώ μετά τον εμβολιασμό τους, παραμένουν άλλα 15 λεπτά σε αίθουσα του νοσοκομείου.

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και στη Θεσσαλονίκη, κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς από το πρωί στην πόλη πέφτει πυκνό χιόνι. Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπως ενημέρωσε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Φρόσω Βαρβάρα υπάρχει πρόβλεψη για άμεση πρόσβαση των ηλικιωμένων και των συνοδών τους στο εμβολιαστικό κέντρο, ώστε να μην κρυώσουν και να μην ταλαιπωρηθούν. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ακόμη και στο νοσοκομείο Παπανικολάου που σήμερα εφημερεύει. Όπως ενημέρωσαν οι γιατροί κλείνουν τρία ραντεβού την ώρα για λήψη ιστορικού και ένα τέταρτο παραμονής μετά τον εμβολιασμό.

Ξεκίνησαν οι εμβολισμοί στα 8 νοσοκομεία της Κρήτης

Ξεκίνησαν σήμερα, λίγο μετά τις 8 το πρωί, ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού στα οκτώ νοσοκομεία της Κρήτης, όπως ενημερώνει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Νεκταρία Μανουσουδάκη. Από νωρίς το πρωί, υπερήλικες, άνω των 85 ετών, καταφτάνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου σονοδευόμενοι από συγγενικά τους πρόσωπα, προκειμένου να εμβολιαστούν.
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ, Γιώργο Χαλκιαδάκη, σε τέσσερις εμβολιαστικές γραμμές έχει προγραμματιστεί να εμβολιαστούν 65 υπερήλικες και 125 υπάλληλοι του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, στις 20 του μήνα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα άνω των 85 σε δέκα έξι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε αστικές περιοχές και των τεσσάρων Περιφερειακών ενοτήτων τουν νησιού, ενώ στην συνέχεια θα προστεθούν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα.

Χαμογελαστή βγήκε από το εμβολιαστικό κέντρο του ΠΑΓΝΗ η 89χρονη Πηνελόπη Βεληβασάκη. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, είναι ευχαριστημένη καθώς ελπίζει ότι σύντομα θα νιώθει ασφαλής και θα μπορεί να αγκαλιάζει τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Η εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα, η πρώτη που θα εμβολιαστεί μετά τους υγειονομικούς και τις κλειστές δομές, προτεραιοποιήθηκε κατά τα διεθνή πρότυπα επειδή η προχωρημένη ηλικία αποτελεί αυξημένο παράγοντα κινδύνου.

Σύντομα θ’ ανοίξει η πλατφόρμα και για τους πολίτες άνω των 80 ετών, με τους ειδικούς να εκπέμπουν το μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 282 εμβολιαστικά κέντρα και σε αυτά αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα να προστεθούν άλλα 144 προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού.

Στην Αττική θα προστεθούν 60 νέα εμβολιαστικά κέντρα και σε αυτά είναι τα Κέντρα Υγείας σε Καλλιθέα, Βύρωνα, Παγκράτι, Κορωπί, Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Μέγαρα και Περιστέρι στα οποία ο πληθυσμός που θα απευθυνθεί είναι μεγάλος.

Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να λειτουργήσουν τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη δυνατότητα να εμβολιάζουν 20.000 πολίτες σε καθημερινή βάση.

Σημειώνεται ότι για τις περιοχές της Αττικής ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια προτίθενται να αναλάβουν τoν εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων που δεν μπορούν να μετακινηθούν διαθέτοντας στο υπουργείο Υγείας, τα εξειδικευμένα κλιμάκιά τους. Πρόκειται για δύο ασθενοφόρα και 10 κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι, στελεχωμένες με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Όπως είπε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των εμβολιασμών. «Η διαδικασία τρέχει όπως την είχαμε υπολογίσει και πηγαίνει καλά,ενώ είναι απολύτως εξαρτημένη από τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας. Μέχρι στιγμής, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη δρομολόγηση αυτού του σύνθετου εγχειρήματος», είπε.

Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού προβλέπει ότι έως το τέλος Μαρτίου η χώρα θα έχει εφοδιαστεί με 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2.000.000 πολίτες με στόχο έως τις αρχές του καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός.

Τα ραντεβού μπορούν να κλείνονται και στο φαρμακείο ή στο οικείο ΚΕΠ, καθώς και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Η καταγγελία της Μπεκατώρου απαιτεί άμεση δικαστική παρέμβαση»
Επόμενο άρθροΑστέρας Τρίπολης – Παναιτωλικός 1-0 (Πρώτο ημίχρονο)