Το 72ο Φεστιβάλ Καννών ξεκινά σήμερα, και αναμένεται να μονοπωλήσει το κινηματογραφικό ενδιαφέρον του πλανήτη για τις επόμενες 10 ημέρες, έως τις 25 Μαΐου.

 

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, στην οποία είναι μέλος και ο Γιώργος Λάνθιμος, ανέλαβε ο βραβευμένος με Όσκαρ Μεξικανός σκηνοθέτης Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινάριτου.

 

Η Γαλλίδα ηθοποιός Σαρλότ Γκενσμπούργκ και ο Ισπανός συνάδελφός της Χαβιέ Μπαρδέμ θα είναι τα δύο πρόσωπα που θα κηρύξουν απόψε την έναρξη του Φεστιβάλ. Όπως υπενθύμισε η οργανωτική επιτροπή, αμφότεροι έχουν γυρίσει ταινίες υπό τις οδηγίες του Ιναρίτου.

 

Αριάν Λαμπέντ

 

Στην Κρουαζέτ θα δούμε και τη γυναίκα του Γιώργου Λάνθιμου, Αριάν Λαμπέντ, στα πρώτα σκηνοθετικά της βήματα. Η ταινία της «Olla» -με πρωταγωνίστρια τη Ρομάνα Λόμπατς- θα προβληθεί στο παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ.

 

Με την Ανιές Βαρντά στο κέντρο και τον ήλιο να λούζει τα «πλάνα» της, η φετινή αφίσα του Φεστιβάλ είναι από τις πιο εντυπωσιακές.

 

«Αβάν γκαρντ αλλά δημοφιλείς, προσωπικές αλλά οικουμενικές, οι ταινίες της Ανιές Βαρντά άνοιξαν τον δρόμο. Και έτσι, στην κορυφή της πυραμίδας, ατενίζοντας την παραλία των Καννών, νεαρή και αιώνια, η Ανιές Βαρντά θα είναι το φως που θα μας εμπνέει και θα μας οδηγεί στην 72η έκδοση του Φεστιβάλ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση των διοργανωτών.

 

Τα φαβορί

 

H αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει σήμερα με τη νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους «The Dead Don’t Die», που αποτελεί μια ζόμπι κωμωδία με μια βασική διαφορά από τις υπόλοιπες του είδους. Σύμφωνα με το τρέιλερ και τα πόστερ της, το καστ της είναι «Το καλύτερο ζόμπι καστ που συγκεντρώθηκε ποτέ». Πράγματι, με ονόματα όπως των Μπιλ Μάρεϊ, Άνταμ Ντράιβερ, Τίλντα Σουίντον, Κλόι Σεβινί αλλά και του Ίγκι Ποπ, ο χαρακτηρισμός μοιάζει δίκαιος. Είναι η 12η φορά του 65χρονου Τζάρμους στο Φεστιβάλ, όπου είχε αποσπάσει και τη Χρυσή Κάμερα για την ταινία «Stranger Than Paradise», το 1984.

 

Το «Pain & Glory», η 21η ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, του σημαντικότερου σύγχρονου Ισπανού σκηνοθέτη, περιγράφει την ιστορία ενός σκηνοθέτη που έρχεται να επαναπροσδιορίσει τις επιλογές που έκανε στο παρελθόν, καθώς τέχνη και προσωπική ζωή συγκρούονται μέσα του. Ο Αλμοδόβαρ συνεργάζεται και πάλι με τον Αντόνιο Μπαντέρας και την Πενέλοπε Κρουζ και αποτελεί ένα από τα ισχυρά ονόματα του διαγωνιστικού μέρους.

 

O Κεν Λόουτς επιστρέφει φέτος στις Κάννες με την νέα του ταινία «Sorry We Missed You», όπου ένας μεταφορέας και η οικογένειά του δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα στη σύγχρονη Αγγλία. Ο Λόουτς συνεχίζει να θίγει τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα της Μεγάλης Βρετανίας, αυτή τη φορά μέσα από τη ζωή μιας οικογένειας και όχι ενός συνταξιούχου.

 

Ο Ξαβιέ Ντολάν στο «Matthias & Maxime» αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στην επί ετών συνεργάτιδά του, Άννι Ντορβάλ, και τον Βρετανό Χάρις Ντίκινσον, ενώ ο Αμερικανός Τέρενς Μάλικ στο «A Hidden Life» -μια ακόμα ταινία για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- διηγείται την πραγματική ιστορία του Αυστριακού Φραντς Γαιγκερσταίτερ, ενός αντιρρησία συνείδησης, που η απόφασή του να μην πολεμήσει για τους Ναζί, του στοίχισε τη ζωή του.

 

Τέλος, ο Μπονγκ Τζουν Χο -ο οποίος βρέθηκε πριν από δύο χρόνια ανάμεσα στη διαμάχη του Φεστιβάλ και του Netflix- επιστρέφει με το «Parasite», ένα ανατριχιαστικό θρίλερ, στο οποίο μια οικογένεια παθαίνει εμμονή με τη ζωή μίας άλλης.

 

Ελληνικό άρωμα

 

Το διαγωνιστικό τμήμα των μικρού μήκους ταινιών, αποτελείται από 11 ταινίες (9 μυθοπλασίας, ένα ντοκιμαντέρ, μία κινουμένων σχεδίων) από την Αμερική, το Ισραήλ, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Αλβανία και αλλού. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για τις μικρού μήκους ταινίες θα είναι η σκηνοθέτιδα Κλερ Ντενί.

 

O σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος θα διεκδικήσει τον Χρυσό Φοίνικα στη συγκεκριμένη κατηγορία, με μια ελληνική ταινία μικρού μήκους. Μετά την επιτυχημένη πορεία της ταινίας του «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» -που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Σάντανς, ο Έλληνας δημιουργός έφτασε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα καλύτερης μικρού μήκους ταινίας, με τη νέα ταινία του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς», η οποία επιλέχθηκε ανάμεσα σε 4.240 ταινίες από όλο τον κόσμο.

 

«Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς»

 

Η υπόθεσή της αφορά δύο άγνωστους νεαρούς άντρες, οι οποίοι συναντιούνται αργά τη νύχτα σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στη μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί -για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50 ευρώ. Όσο ,ακριβώς, κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι πολίτες και οι νέοι να βρεθούν πάνω από την κάλπη των ευρωεκλογών
Επόμενο άρθροΤο νομοσχέδιο δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία