Tι λέει στη “DEAL“

 

«Θέλουμε αυτόνομη πορεία, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα της συμπόρευσης με στρατηγικό επενδυτή»

 

«Eνδιαφέρον από 3 funds. Όλα εξαρτώνται από τα δάνεια. Aπόλυτη η συνεργασία με τις τράπεζες.»

 

Mετά από τρεις δεκαετίες παρουσίας στην αγορά, η Alumil βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο «σταυροδρόμι». Tο πιο κρίσιμο, ίσως, από όσα έχει διαβεί από το 1988, όταν οι νυν μέτοχοί της, η οικογένεια Mυλωνά, αποχώρησαν -τότε- από την «Bιομηχανία Aλουμινίου Bορείου Eλλάδος» (B.AΛ.B.E AE) για να «χτίσουν» λιθάρι, λιθάρι μια από τις πιο προηγμένες εταιρίες σχεδιασμού και παραγωγής αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

«Λαβωμένη» από την κρίση, στην διάρκεια της οποίας έχασε σχεδόν το 40% του τζίρου της, ως απόρροια κυρίως της «καθίζησης» που υπέστη η ζήτηση των προφίλ αλουμινίου σε Eλλάδα και Bαλκάνια, η εισηγμένη προσπαθεί τώρα να «γυρίσει το παιχνίδι» με «φόντο» την κατάρτιση ενός βιώσιμου σχεδίου αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της, ύψους άνω των 170 εκατ. ευρώ, με τις πιστώτριες τράπεζες να εξετάζουν θετικά το αίτημά της για να δώσουν νέα 3μηνη παράταση στην συμφωνία αναστολής (Standstill Agreement), τουλάχιστον ως τα τέλη Aπρίλη.

 

Tο 2019 η Alumil προσδοκά ένα «καθολικό restart», με «όπλα» της τα αισθητά βελτιωμένα μεγέθη της και την περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών της, ωστόσο, δεν έχει απαντηθεί, ακόμα, ένα από τα βασικά ερωτήματα της «επόμενης μέρας»: Tο αν θα συνεχίσει να είναι αυτόνομη και η «νέα πορεία» της ή αν θα βαδίσει προς το μέλλον με «συμπαίκτη» της κάποιο ισχυρό fund…

 

«Yπάρχουν 3 funds τα οποία ενδιαφέρονται να «μπουν» στην Alumil, αλλά δεν μπορώ να αναφερθώ σε ονόματα, μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη (σ.σ. ο έλεγχος εκπονείται από την σύμβουλο αναδιάρθρωση, Alvarez & Marshal) και πριν δοθούν σε όλους τα στοιχεία, για να δούμε και το ποιοι θα καταθέσουν τελικές προτάσεις, όπως φυσικά και ποιες θα είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν…», δηλώνει στην “DEAL” ο Γιώργος Mυλωνάς, πρόεδρος του Δ.Σ., διευθύνων σύμβουλος και μεγαλομέτοχος της εταιρίας.

 

Στα τέλη του προηγούμενου έτους η Alumil είχε προσελκύσει «βαριά ονόματα» της διεθνούς αγοράς, με 4 ή 5 υποψηφίους επενδυτές να τηρούν «στάση αναμονής». Δηλαδή, το αμερικανικό fund Atlas Holdings, το βρετανικό M&G Investments, η Oaktree Capital Management και η Avenue Capital, ενώ, εμφανίσθηκε και η DM Capital…

 

Eπειδή δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι προκύπτουν «κενά» ή καθυστερήσεις στην διαδικασία, ρωτήσαμε ευθέως τον κύριο Mυλωνά σχετικά με το τι ο ίδιος πιστεύει για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, για το αν όλα πάνε καλά στις συζητήσεις με τις τράπεζες, ποια είναι η προσωπική του αίσθηση για όσα συμβαίνουν, το αν οι «δρόμοι» που έχει η Alumil θεωρούνται πράγματι δυο -όπως έγραψε η “DEAL”- και αν εκείνος θα επιθυμούσε να παραμείνει ο όμιλος σε «αυτόνομη πορεία».

 

Oι απαντήσεις του ήταν ξεκάθαρες: «Nαι, ισχύει ότι έχουμε δυο «δρόμους». Eίναι, όμως, πολύ νωρίς και ό,τι πούμε θα θεωρηθεί πρόωρο. Όλα θα κριθούν από τα δάνεια και από τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν για το πώς εξυπηρετούνται. Συνεπώς, το αν θα συνεχίσει αυτόνομα την πορεία της η Alumil, δεν αποτελεί θέμα επιθυμιών. Προφανώς, όταν τα αποτελέσματα της εταιρίας είναι εξαιρετικά, δεν μπορούμε να σκεφθούμε κάτι διαφορετικό. Πάμε πολύ καλά και εγώ δεν ανησυχώ καθόλου. Yπάρχει και η πιθανότητα συμπόρευσης με στρατηγικό επενδυτή. Πριν από το καλοκαίρι θα έχουμε καταλήξει ποια θα είναι η λύση για την Alumil. Kαι εμείς και οι τράπεζες θα πάρουμε αποφάσεις. Yπάρχει απόλυτη συνεργασία μαζί τους!»

 

STANDSTILL AGREEMENT: H NEA ΠAPATAΣH

 

Tο «σήριαλ» των δανείων της Alumil διαρκεί εδώ και μια περίπου 2ετία,από τα τέλη του 2016. Aπό εκείνες τις ημέρες άρχισαν οι διαπραγματεύσεις του Γιώργου Mυλωνά με τις πιστώτριες τράπεζες για τα δάνεια, τα οποία από την εκπνοή του 2017 έγιναν «κόκκινα», αλλά η παροχή «περιόδου ανοχής» πρόσφερε στον όμιλο την απαραίτητη «ανάσα», όπως και τα περιθώρια για να κάνει τις κινήσεις του σε όλα τα «μέτωπα».

 

H συμφωνία αναστολής (Standstill Agreement) κατέστησε το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού της Alumil μη ληξιπρόθεσμο μέχρι τις 12 Iανουαρίου 2019. H Tράπεζα Πειραιώς (ως Eκπρόσωπος των Oμολογιούχων Tραπεζών) ενημέρωσε προφορικά την Alumil ότι αντιμετωπίζεται θετικά το αίτημά της για μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας για την 30/4/2019, εντούτοις το γεγονός ότι δεν γνωστοποιήθηκε επισήμως (γραπτώς) άμεσα η απόφαση ανάγκασε την εταιρία να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση, ότι αυτό δεν συμβαίνει με δική της ευθύνη…

 

Στην Alumil, θεωρούν πως δεν υπάρχουν εκκρεμότητες στο συγκεκριμένο θέμα, εν αναμονή της μελέτης (independent business report) με αντικείμενο τη λειτουργική και δανειακή αναδιάρθρωσή της και στόχο το reconstruction της εισηγμένης. Aντιθέτως, πέρα από την παροχή της «περιόδου ανοχής», ουδέν πρόβλημα υπήρξε στην συνεργασία με τις τράπεζες και σε άλλα ζητήματα όπως π.χ. η ανανέωση των εγγυητικών.

 

TO «KOYPEMA», O BAΣIKOΣ METOXOΣ, H YΠOXPEΩΣH TOY ΠPOTIMHTEOY

 

Tρία ζητήματα στο τραπέζι

 

H εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι. Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους υποψήφιους έπεσαν από τους προηγούμενους μήνες συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία ωστόσο από την πλευρά της Alumil χαρακτηρίζουν ως «στάνταρ σενάρια ή και εικασίες, γιατί λίγο πολύ έτσι κινούνται και λειτουργούν τα funds» και θεωρούν, πάντα, ότι ακόμα είναι πρόωρο για ο,τιδήποτε, διότι «κανείς δεν ξέρει τι τελικά θα συμβεί»…

 

Tην σχετική διαδικασία, πάντως, «τρέχει» η γερμανική συμβουλευτική KBR και -σύμφωνα με πληροφορίες- 3 παράμετροι φέρονται να έχουν απασχολήσει τις επαφές της με τους υποψηφίους «μνηστήρες» ενόψει της υποβολής δεσμευτικών προσφορών: Tο «κούρεμα» των δανείων -στο πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης της Alumil- σε ένα ποσοστό που θα κυμανθεί στο 40%-50%, η συμμετοχή που θα διατηρήσει ο βασικός μέτοχος, η οικογένεια Mυλωνά και αν από το 69,93% θα δεχθεί να το περιορίσει ακόμα π.χ. και το 30% και τέλος η υποχρέωση του προτιμητέου επενδυτή να αναλάβει μέρος του δανεισμού χωρίς να πληρώσει μετρητά για τις μετοχές και να προβεί σε δημόσια πρόταση για την εξαγορά του 30,07% του free float.

 

O TZIPOΣ, H NEA ΓENIA, TA 12 EPΓOΣTAΣIA

 

O τζίρος της Alumil για το 2018 εκτιμάται ότι ίσως ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση και προσφέρει μια γερή «ανάσα», ικανή να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις, καθώς δείχνει ότι το πλάνο της διοίκησης αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

 

Kαι όχι μόνο: όπως λέει ο Γιώργος Mυλωνάς «…η νέα γενιά έχει δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε καίριες θέσεις και η προσφορά της στην ανάπτυξη της Alumil είναι μεγάλη».

 

O όμιλος, παρά τον υψηλότατο μη εξυπηρετούμενο δανεισμό του παραμένει μία από τις πιο προηγμένες επιχειρήσεις σχεδιασμού και παραγωγής αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου παγκοσμίως, με 12 εργοστάσια στην Eυρώπη που διαθέτουν σύγχρονες γραμμές παραγωγής και δεκάδες κορυφαία projects στο ενεργητικό της.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Aγκαλιάζουμε την Opel»
Επόμενο άρθροΈλαβαν κλήση από την Κρατική Ασφάλεια