Στην κυβερνητική ατζέντα παροχές και φοροελαφρύνσεις μέχρι το 2022

 

Τα υπερπεονάσματα φαίνεται πως άνοιξαν την όρεξη στη κυβέρνηση την ύστατη ώρα πριν τις εκλογές να παίξει το τελευταίο του χαρτί και να «καλοπιάσει» τους πολίτες.

 

Έτσι, ετοιμάζει νέο πακέτο με έκτακτες και μόνιμου χαρακτήρα παροχές και φοροελαφρύνσεις που συνολικά θα φθάσουν τα 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2022.

 

Το δρόμο άνοιξαν οι προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα της τετραετίας 2019-2022 που αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (Stability Program 2019) που έστειλε χθες στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Στην κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνονται παροχές ύψους 1,14 δισ. ευρώ για φέτος, τις οποίες το Μαξίμου θέλει να μοιράσει στους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους με τη μορφή ενός «δώρου εορτών» προκειμένου να καλύψει μέρος των σημαντικών εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί. Στο προεκλογικό καλάθι περιλαμβάνονται ακόμη ελαφρύνσεις που συνολικά μπορούν να φθάσουν τα 4,6 δις. ευρώ και να απλωθούν μέχρι και το 2022.

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε το περίγραμμα του πακέτων των θετικών μέτρων που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο δεν έγινε κουβέντα σε βάθος. Κλειστά κρατάνε οι δανειστές τα χαρτιά τους, καθώς περιμένουν τις αντιδράσεις των επικεφαλής οι οποίοι από τη Δευτέρα θα βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

 

Καμπανάκι για δημοσιονομικό εκτροχιασμό

 

Πάντως  Κομισιόν και ΔΝΤ μέσω εκθέσεών τους έχουν προειδοποιήσει ακόμα και για το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού εάν επιβεβαιωθεί μια σειρά κινδύνων που συνδέονται τόσο με επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης όσο και – κυρίως – με τις δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά.

 

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα που ξεπερνούν το μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα φτάσει το 4,1% του ΑΕΠ, το 2020 στο 3,9% του ΑΕΠ, το 2021 στο 4,1% του ΑΕΠ και το 2022 στο 4,6% του ΑΕΠ.  Ετσι, ο  επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από 1,14 δις. ευρώ φέτος, θα διαμορφωθεί στα 800 εκατ. ευρώ το 2020,  τα 1,22 δισ. ευρώ το 2021 και τα 2,33 δις. ευρώ το 2022. Δηλαδή, αθροιστικά την τετραετία 2019-2022 το υπουργείο Οικονομικών βλέπει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο περίπου 5,5 δις. ευρώ ή  2,7% του ΑΕΠ.

 

Σε ειδικό πίνακα του Προγράμματος, καταγράφεται η  πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών για μείωση φόρων σε φυσικά πρόσωπα και περιουσία. Παράλληλα όμως αποκαλύπτεται  ότι θα συνεχίσουν να μειώνονται οι δαπάνες για Υγεία (από 5,2% του ΑΕΠ το 2017 σε 4,7% του ΑΕΠ το 2022) και Παιδεία (από 3,9% του ΑΕΠ το 2017 σε 3,5% του ΑΕΠ το 2022). Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι θα γίνουν παρεμβάσεις προοδευτικής μείωσης του φορολογικού βάρους, με παράλληλο σεβασμό των δημοσιονομικών στόχων, και ότι «ο πρόσθετος  δημοσιονομικός χώρος που φθάνει το 1,1% του ΑΕΠ το 2022 θα χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων που στηρίζουν την ανάπτυξη και προστατεύουν τους πιο ευάλωτους».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈληξε η απεργία των πιλότων της SAS
Επόμενο άρθροΕγκλωβισμένος στη «δίνη Πολάκη» ο Τσίπρας