Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να χτυπήσει το κουδούνι στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Οι μικροί μαθητές θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ήδη στα σχολικά συγκροτήματα γίνονται οι απολυμάνσεις και οι απαραίτητες προσαρμογές στις αίθουσες, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, ενώ οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία από την Πέμπτη 28 Μαΐου για την αναγκαία προετοιμασία, ενώ έμφαση θα δοθεί στο πρωινό πρόγραμμα.

Τις επόμενες ημέρες θα σταλούν σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης που θα πρέπει να τηρούνται προσαρμοσμένες κατάλληλα στην ηλικία των μαθητών.

Όλοι οι μαθητές θα πρέπει να διατηρήσουν τα βιβλία τους και για την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει νωρίτερα όχι όμως πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Εν τω μεταξύ, λόγω της μή λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων προβλέπεται μειωμένο ωράριο για τους εργαζόμενους γονείς στο δημόσιο, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα γίνει με εκείνους του ιδιωτικού τομέα.

Τόσο το μειωμένο ωράριο όσο και η άδεια ειδικού σκοπού θα ισχύσουν όσο διαρκεί η σχολική χρονιά, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας δήλωσε πριν από λίγο στην ΕΡΤ. Για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα στα σχολεία, είπε πως θα εργαστούν κανονικά και δεν πρέπει να ανησυχούν για την επόμενη χρονιά. Αναφέρθηκε δε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπέγραψε με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση για τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για 36.500 άνεργους.

Σημειώνεται ότι τα μαθήματα στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου για να ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις στις 15 του ίδιου μήνα. Από την 1η έως τις 13 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των ειδικών και των μουσικών μαθημάτων ενώ η Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, θα γίνουν από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία Ειδικής Αγωγής
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας για τον τρόπο επαναλειτουργίας των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) από την 1η Ιουνίου – η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β’ 2026/27.05.2020) – θα πρέπει να υιοθετούνται οι πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεών τους σε κάθε χώρο του σχολείου.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διαλειμμάτων και το πρόγραμμα εφημεριών θα μπορεί να αναπροσαρμόζονται.

Δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος. Εξακολουθεί να ισχύει η οδηγία για την τήρηση απόστασης ενάμιση μέτρου.

Για την υλοποίηση της σίτισης, όπου προβλέπεται, αυτή θα γίνεται με παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής και με χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (τηρουμένων των αποστάσεων και σε μικρές ομάδες μαθητών). Σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας, γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών, προβλέπεται η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, είναι υποχρεωτική.

Η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟμόφωνη απόφαση για την έναρξη ομαδικών προπονήσεων
Επόμενο άρθροΑνάμεσα τους είναι Μπόουι, Κομπέιν, Μέρκιουρι, Μάρλεϊ