Οι επισημάνσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα αφορούσαν όλα τα τρέχοντα θέματα, από τα Βαρώσια έως την αποκλιμάκωση ρεκόρ των ομολόγων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα της μη στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:
1) Το άνοιγμα των Βαρωσίων αποτελεί άλλη μια προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του ΕΕ. Τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον κ. Αναστασιάδη για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω και το αν δεν το κάνει το θέμα θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
2) Ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης για την Χρυσή Αυγή. Δικαιώνεται η Δημοκρατία με δική μας προηγούμενη παρέμβαση. Κάποιοι συμπορεύονταν μέσα κι έξω από τη Βουλή με το ναζιστικό μόρφωμα. Ο κ. Κοντονής φέρεται να είχε προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ θα έπεφταν στα μαλακά ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης αλλά και της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων που επέφεραν μείωση ποινής. Αποκτά σημασία να απαντήσει ο κ. Τσίπρας σε όσα κατήγγειλε ο Κοντονής. Να δώσει εξηγήσεις άμεσα. Το τι θα κάνουμε για τα ζητήματα των πολιτικών δικαιωμάτων, θα τα δούμε μετά τις ποινές…
3) Αποφασίστηκε η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη όσων έχουν ανάγκη, με αύξηση κατά 300 εκ. στους πόρους αλληλεγγύης.
4) Η χώρα μας δανείστηκε με το χαμηλότερο επιτόκιο της ιστορίας της.

«Σήμερα η συγκυρία επιβάλλει να εστιάσουμε σε τρία μείζονος σημασίας ζητήματα: τα εθνικά θέματα, τη δημοκρατία και την κοινωνία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Αλλά και σ’ ένα καθοριστικό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, την εμπιστοσύνη», πρόσθεσε και ανέλυσε: «σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα όπως γνωρίζετε η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε πως από σήμερα πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου που από το 1974 παραμένει ακατοίκητο. Πρόκειται για άλλη μία προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αλλά και με χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την απόφαση της Τουρκίας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει για το θέμα αυτό. Ένα είναι βέβαιο: η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου 2020 καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και φυσικά την Ελλάδα».

Αναφορικά με τη Δημοκρατία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Είμαστε μόλις μία μέρα μετά την ιστορικής σημασίας απόφαση της Δικαιοσύνης όπου φαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση. Δικαιώνεται έτσι ένα αίτημα που υπέβαλε η δική μας κυβέρνηση προς τον Άρειο Πάγο αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013. Πάνω απ’ όλα ωστόσο δικαιώνεται η Δημοκρατία. Με την απόφαση του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής, έκλεισε όπως τόνισε ο πρωθυπουργός ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει ευτυχώς κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας που εξόρισε από τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει κι αυτή τη δική της απάντηση: το ναζιστικό μόρφωμα μετά τις κάλπες καταδικάστηκε και στο Δικαστήριο».

Συνεχίζοντας την αναφορά στα λόγια του πρωθυπουργού, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής. Η Δημοκρατία νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά». Και πρόσθεσε: «Η Ιστορία θα γράψει ότι η δίωξη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ολοκληρώθηκε με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Θα κρατήσει, όμως, στις υποσημειώσεις της ότι κάποιοι συμπορεύονταν, μέσα και έξω από τη Βουλή, με το ναζιστικό μόρφωμα. Μαζί παρατάσσονταν στην ίδια πλατεία εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των συμπολιτών μας στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης. Μαζί μπλόκαραν το 2014 την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να ανατρέψουν την Κυβέρνηση Σαμαρά. Μαζί πόζαραν στο Καστελόριζο σε επικοινωνιακές πατριδοκάπηλες επισκέψεις. Μαζί ψήφισαν τη διενέργεια για το δημοψήφισμα – παρωδία που τόσο στοίχισε στη χώρα μας και όλους τους Έλληνες. Μαζί ψήφισαν και τον νόμο για την απλή αναλογική υποστηρίζοντας μάλιστα (με δήλωση του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση στις, 30 Ιουνίου 2016) ότι «στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι». Και, δυστυχώς, όλη αυτή την ανίερη σύμπλευση, ήρθε σήμερα να επιβεβαιώσει με ανατριχιαστικό τρόπο ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Σ. Κοντονής. Που φαίνεται να είχε προειδοποιήσει το κόμμα του και τον κ. Τσίπρα ότι με τις αλλαγές που προωθούνταν τότε στον Ποινικό Κώδικα στον ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης – και με δεδομένη τη βασική αρχή ότι ισχύει πάντοτε ο ευνοϊκότερος νόμος, ακόμη και αναδρομικά – τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής θα έπεφταν στα μαλακά, τουλάχιστον για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης».

Είπε επίσης πως «αυτό καθώς, επέφερε μία σημαντική μείωση στο ελάχιστο όριο ποινής αναφορικά με το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Έτσι, από ποινή κάθειρξης 10 έως 20 έτη που προβλεπόταν μέχρι τότε, από 1η Ιουλίου 2019 ο «διευθυντής» εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον πέντε χρόνων. Επί της ουσίας, ο καταδικασθείς για διεύθυνση αντιμετωπίζει πλέον την ίδια ποινή με εκείνη του απλού μέλος μίας εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, σημαντική τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα που επήλθε επί ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την κατάργηση της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Και σήμερα που αναμένονται οι ποινές για τους ενόχους της Χρυσής Αυγής, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Δημοκρατία και την πολιτική ιστορία της χώρας, να απαντήσει ο κ. Τσίπρας σε όσα κατήγγειλε ο κ. Κοντονής. Αναμένουμε να δώσει εξηγήσεις άμεσα.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μυωπική και μικροπολιτική συμπεριφορά που επί χρόνια πρόσφερε μανδύα πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης σε ένα μόρφωμα ντροπή για τη Δημοκρατία, δεν θα βρει ποτέ ξανά μιμητές σε δημοκρατικά κόμματα».

Αναφορικά με την κοινωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε στη συνέχεια πως «ιδιαίτερης σημασίας για τις δύσκολες μέρες που διανύουμε εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Στο πλαίσιο σχετικών οδηγιών του πρωθυπουργού αποφασίστηκε να αυξηθούν κατά 300 εκατομμύρια ευρώ οι πόροι του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την καταβολή επιδομάτων, όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα τέκνων και το επίδομα στέγασης.

Υπενθυμίζεται ότι:

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δίνεται σε πάνω από 270.000 νοικοκυριά με ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα και πολύ μικρή κινητή και ακίνητη περιουσία. Κάθε μήνα καταβάλλονται 200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Το επίδομα τέκνων χορηγείται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά. Το ύψος του εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας και τον αριθμό των παιδιών. Το ποσό του επιδόματος, καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις και ανέρχεται σε 70, 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί (για το πρώτο και το δεύτερο), ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 140, 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Το επίδομα στέγασης καταβάλλεται σε πάνω από 260.000 οικογένειες με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ύψος του ανέρχεται σε 70 ευρώ το μήνα για το δικαιούχο και επιπλέον 35 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού».

Πηγή: ert.gr, ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣ. Κοντονής: Παραίτηση από Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ – Διαφωνία για ΣΥΡΙΖΑ και Ποινικό Κώδικα
Επόμενο άρθροΝομικό κενό για το μέλλον της Χρυσής Αυγής και των καταδικασθέντων βουλευτών