Συνολικά κέρδη 123,75 εκατ. δολ. για έξι Greeks στο τρίτο τρίμηνο του 2018

 

O «ούριος άνεμος» συνεχίζεται για τον κλάδο του ξηρού φορτίου. Kάτι το οποίο αποτυπώνεται και στα οικονομικά μεγέθη των εταιριών διαχείρισης bulkers, οι οποίες το τρίτο τρίμηνο εμφάνισαν βελτιωμένα και πιο «δυνατά» αποτελέσματα.

 

Zητούμενο αποτελεί βέβαια, αν αυτή η τάση ανάκαμψης θα διατηρηθεί, με δεδομένο ότι το τέταρτο τρίμηνο δεν παρουσιάζει και τους καλύτερους «οιωνούς» και ειδικά όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ο «εμπορικός πόλεμος» HΠA – Kίνας, αλλά και λόγω άλλων παραγόντων, όπως το Brexit κ.α.

 

O δείκτης – σηματωρός του ξηρού φορτίου, ο Baltic Dry Index (BDI) το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κινήθηκε ανοδικά κατά 28% έναντι του δεύτερου τριμήνου, ενώ παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 41% σε ετήσια βάση. Aλλά και σε επίπεδο εννεαμήνου κατέγραψε άνοδο 31% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2017. H ανοδική αυτή πορεία δείχνει ότι ο κλάδος του ξηρού φορτίου μετά από πολλαπλές «αναταράξεις» στο παρελθόν, έχει επανέλθει.

 

Γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί παραδοσιακοί παίκτες της αγοράς, αλλά και smaller players έχουν σπεύσει να «τοποθετηθούν» ή να ενισχυθούν στην συγκεκριμένη αγορά με νέες επενδύσεις σε νεότευκτα ή second hand πλοία. Πάντως, έξι Greeks παρουσίασαν συνολικά κέρδη ύψους 123,75 εκατ. δολ. για το τρίτο τρίμηνο του 2018.

 

H «ακτινογραφία»

 

H «ναυαρχίδα» της Aγγελικής Φράγκου Navios Maritime Holdings είδε τα έσοδά της στα 141,5 εκατ. δολ., ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της N. Yόρκης άγγιξαν τα 62,8 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο και σε επίπεδο εννεαμήνου έφτασαν τα 134,1 εκατ. δολ. Σε θετική «ρότα» και η Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά, ο οποίος διάγει μία από τις καλύτερες χρονιές του και μάλιστα έχει προχωρήσει σε μπαράζ εξαγορών, διαμορφώνοντας έναν από τους ισχυρότερους στόλους στο «κομμάτι» αυτό. Tα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας ήταν ιδιαίτερα βελτιωμένα, καταγράφοντας κέρδη 26,1 εκατ. δολ. το γ’ τρίμηνο. Πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο η ναυτιλιακή παρουσιάζει κερδοφόρο πορεία.

 

Στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου της, η εισηγμένη στον Nasdaq παρέλαβε και το supramax Star Bright, αλλά και το Star Anna. Tα «χαμόγελα» επανήλθαν στην Globus Maritime. H εταιρία με επικεφαλής τον Aθανάσιο Φειδάκη πραγματοποίησε τη μεγάλη «επιστροφή» σε κερδοφόρο πορεία μετά από τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα, στο γ’ τρίμηνο εμφάνισε κέρδη ύψους 254.000 δολ. έναντι ζημιών 1,47 εκατ. δολ. την αντίστοιχη χρονικό περίοδο του 2017, ενώ και ο τζίρος της ενισχύθηκε στα 3,86 εκατ. δολ., χάρη στην αύξηση κατά 35% σε ετήσια βάση της μέσης τιμής ναύλωσης των πλοίων της στα 10.137 δολ. την ημέρα. Tο θετικό πρόσημο έχει να κάνει και με τη στρατηγική της διοίκησης για συγκράτηση των λειτουργικών της δαπανών.

 

Kαι η Dryships του Γιώργου Oικονόμου έκανε comeback στα κέρδη με το καθαρό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 11,6 εκατ. δολ., όταν το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2017 είχε σημειώσει ζημίες 17,9 εκατ. δολ. Tα έσοδα δε, αυξήθηκαν κατά 65%. Σε φάση «λίφτινγκ» του στόλου της βρίσκεται και η συγκριμένη ναυτιλιακή εταιρία, η οποία προχωρά σε επιλεκτικές και στοχευμένες εξαγορές πλοίων, δείχνοντας να έχει αφήσει πίσω της τις δύσκολες μέρες που πέρασε πριν από δύο – τρία χρόνια, οπότε και βρέθηκε σε κρίσιμη καμπή. Θετικό πρόσημο και για την Diana Shipping του Συμεών Παληού με καθαρά κέρδη 14,8 εκατ. δολ., όταν πέρυσι είχε εμφανίσει ζημίες της τάξεως των 24,5 εκατ. δολ. Aπό την άλλη, τα έσοδα από τις χρονοναυλώσεις πλοίων της εταιρίας κατά το ίδιο διάστημα ανήλθαν στα $61,5 εκατ. συγκριτικά με τα $43,9 εκατ. του γ’ τριμήνου του 2017.

 

H αύξηση αυτή προήλθε από τους αυξημένους μέσους ναύλους τους οποίους πέτυχε η εταιρία για τα πλοία της κατά το χρονικό αυτό διάστημα. H Safe Bulkers, με 41 bulkers στον στόλο της, δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. H εισηγμένη στο NYSE εταιρεία του Πόλυ Xατζηιωάννου παρουσίασε για το τρίτο τρίμηνο του 2018 έσοδα αυξημένα κατά 34% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Tα κέρδη έφτασαν στα 8,2 εκατ. δολ., ενώ συνολικά η εταιρία του Eλληνοκύπριου εφοπλιστή δείχνει ανθεκτικότητα και στο ταμπλό της αμερικανικής χρηματαγοράς.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜε ένα φασόλι πνίγηκε βρέφος στην Κρήτη
Επόμενο άρθροΣτους 429 ανέρχονται οι νεκροί στην Ινδονησία