Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την λιγνιτική αποεπένδυση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι Τσέχοι που συμμετέχουν στο διαγωνισμό δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ένας εκ των δύο επενδυτών που συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού και μέχρι σήμερα θεωρείτο εκ των φαβορί, η τσεχική Seven Energy, εμφανίζεται να έχει δεύτερες σκέψεις.

 

Πηγές που είναι κοντά στην εταιρεία, αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι η διαπραγμάτευση για την κατάρτιση του συμφώνου αγοραπωλησίας (SPA) δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται ότι οι Τσέχοι φέρεται να είναι οι εμπνευστές της πρότασης να δημιουργηθεί μια φόρμουλα συμμετοχής της ΔΕΗ σε πιθανά κέρδη ή ζημιές των εταιρειών που θα πουληθούν.

 

Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση έχει απορριφθεί όχι με ελληνική αλλά με … ευρωπαϊκή υπαιτιότητα. Συγκεκριμένα όπως αποκαλύφθηκε και στη σχετική αναφορά της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης, στο κεφάλαιο για τα ενεργειακά και την λιγνιτική αποεπένδυση, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι οι νέες εταιρείες δεν μπορούν να έχουν καμία λειτουργική ή οικονομική σχέση με τη ΔΕΗ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Κομισιόν άναψε κόκκινο φως στην πρόταση των Τσέχων.

 

Πληροφορίες θέλουν το ΥΠΕΝ να έχει διαπραγματευτεί εναλλακτικό σενάριο, το οποίο έχει την έγκριση των Βρυξελλών, ωστόσο η λύση που προκρίνεται (και η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί) δε φαίνεται να ικανοποιεί τους επενδυτές.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈρχεται νέο πακέτο θετικών μέτρων στη Βουλή
Επόμενο άρθροΚλειστός ο σταθμός του μετρό “Σύνταγμα”