Απρόσμενα ιατρικά προβλήματα μπορεί να επιφέρει η κούραση και το άγχος προετοιμασίας για την εορταστική περίοδο, μεταξύ αυτών εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

 

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού παρουσιάζει σημαντική αύξηση τις περιόδους των εορτών και κυρίως τις ημέρες του Πάσχα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φώτης Πατσουράκος, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και Α’ αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

 

«Το Πάσχα είναι μία από τις πιο αναμενόμενες περιόδους του έτους, αλλά και από τις πιο επικίνδυνες για όσους έχουν προβλήματα με την καρδιά τους. Οι λόγοι για τους οποίους τα καρδιακά επεισόδια τείνουν να αυξάνονται τη συγκεκριμένη περίοδο είναι πολλοί. Κατ’ αρχάς, το Πάσχα είναι μια αγχωτική περίοδος, που οι άνθρωποι έχουν πολλές υποχρεώσεις. Συνήθως αδιαφορούν για την υγεία τους, καθυστερούν τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και θεραπειών, επειδή δεν θέλουν να διαταράξουν τη χαρούμενη, εορταστική ατμόσφαιρα. Επιπλέον πίνουν αλκοόλ, καπνίζουν, τρώνε και ξενυχτούν περισσότερο από ότι συνήθως, φτάνοντας ορισμένες φορές σε ακραία σημεία. Με λίγα λόγια οι άνθρωποι χαλαρώνουν, ξεφεύγουν από το πρόγραμμά τους, ξεχνώντας πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουν τον εαυτό τους», τονίζει ο κ. Πατσουράκος.

 

Για να αποφύγετε λοιπόν μια απρόσμενη επίσκεψη στα επείγοντα περιστατικά τις ημέρες των γιορτών, ο κ. Πατσουράκος συμβουλεύει:

 

Διαχειριστείτε το άγχος

 

Η επιθυμία των ανθρώπων για εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων και προετοιμασιών, προκειμένου να περάσουν υπέροχες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους τους, μπορεί να επιδεινώσει το άγχος, να φέρει προστριβές με τους οικείους ακόμα και θυμό. Η διαχείριση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων.

 

Γιορτάστε χωρίς υπερβολές

 

Η ευκαιριακή, χωρίς μέτρο κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακής προσβολής. Παράλληλα, περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης, η οποία επιτείνει το άγχος, το κάπνισμα και απολαύστε το φαγητό σας με μέτρο.

 

Ασκηθείτε και ξεκουραστείτε

 

Οι παχαλινές διακοπές προσφέρονται για επιπλέον δραστηριότητες, λόγω της αφθονίας ελεύθερου χρόνου. Τρέξτε, περπατήστε, πηγαίνετε βόλτα με το ποδήλατο και γενικά ασκηθείτε περισσότερο. Έτσι, θα μειώσετε τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους που ελλοχεύει εξαιτίας της παρέκκλισης από το σύνηθες διατροφικό πρόγραμμα.

 

Παράλληλα, μη χάσετε την ευκαιρία να ξεφύγετε από την απαιτητική καθημερινότητα και να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης.

 

Ακολουθείτε πιστά τη φαρμακευτική αγωγή

 

Η ανεμελιά των ημερών, η χαλάρωση, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, τα ταξίδια, η αλλαγή του καθημερινού προγράμματος, αλλά και της ψυχολογίας που προσφέρουν οι γιορτινές μέρες δεν πρέπει να επιτρέψουν την παρέκκλιση των καρδιοπαθών από το αυστηρό πρόγραμμα λήψης της φαρμακευτικής αγωγής τους. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και σοβαροί.

 

Σχεδιάστε προσεκτικά το ταξίδι

 

Όσοι έχουν προγραμματίσει να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα μακριά από το σπίτι τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν σχεδιάσει το επικείμενο ταξίδι τους λεπτομερώς.

 

Σημαντικό είναι το ταξίδι να σχεδιαστεί εφόσον η κατάσταση της καρδιακής υγείας είναι σταθερή και ελέγχεται επαρκώς. Επίσης, τόσο το μέσο μεταφοράς όσο και ο προορισμός θα πρέπει να επιλεχθεί κατόπιν συζήτησης με τον καρδιολόγο.

 

Το υψηλό υψόμετρο του τόπου προορισμού είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν την απόφαση για τον τόπο προορισμού. Τα άτομα με καρδιολογικά προβλήματα πρέπει να αποφεύγουν τα μεγάλα υψόμετρα (πάνω από τα 2.000 μέτρα) εξαιτίας της αραιής ατμόσφαιρας και της έλλειψης οξυγόνου, που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, δύσπνοια ή ακόμα και στηθάγχη.

 

Σημειωτέον ότι, στην τσάντα τους θα πρέπει να υπάρχει μια λίστα με τις ονομασίες των φαρμάκων που λαμβάνουν και ένα σημείωμα του καρδιολόγου για την πάθησή τους. Παράλληλα, πρέπει να έχουν μαζί τους επαρκή ποσότητα φαρμάκων στην περίπτωση παράτασης των διακοπών τους για τον οποιονδήποτε λόγο.

 

Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα

 

Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια στην περίπτωση που νοιώσετε πίεση ή δυσφορία στο κέντρο του στήθους ή στα χέρια, την πλάτη, το σαγόνι, το λαιμό ή στο στομάχι, ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται από δύσπνοια, κρύο ιδρώτα, ναυτία, ζαλάδα ή αίσθημα κόπωσης, καθώς υπάρχει πιθανότητα να υφίσταται καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

 

«Οι καρδιοπαθείς πρέπει να μην αγχώνονται και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους ό,τι βλάπτει την υγεία της καρδιάς, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα περάσουν ευχάριστα τις γιορτές, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις», καταλήγει ο κ. Πατσουράκος.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤσίπρας-Μητσοτάκης στήνουν ένα «πάρτι για δυο»
Επόμενο άρθροΈκλεισε το 30% των κρεοπωλείων και αρτοποιείων στη Γερμανία