Αν η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer δεν παραδώσει στην Πολωνία όλες τις δόσεις του εμβολίου της κατά της covid-19 για τις οποίες έχει δεσμευτεί, η Βαρσοβία ενδέχεται να κινηθεί νομικά εναντίον της τον επόμενο μήνα, όπως δήλωσε σήμερα ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Pfizer, που ανέπτυξε το εμβόλιό της κατά της covid-19 σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech, μείωσε αυτή την εβδομάδα τον αριθμό των παρτίδων που διανέμει στην ΕΕ, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Η Pfizer και η BioNTech δεν έχουν σχολιάσει την εξέλιξη αυτή πέρα από μια ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα στην οποία ανέφεραν ότι θα μειωθούν οι παραδόσεις, καθώς γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων στην Ευρώπη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ιταλία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της Pfizer, εν μέσω αυξανόμενης αγανάκτησης για τις επιπτώσεις των μειωμένων προμηθειών στα προγράμματα εμβολιασμού των χωρών.

«Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση (για την ανάληψη νομικής δράσης) ίσως ληφθεί τον επόμενο μήνα, αν δεν γίνουν οι παραδόσεις που έχει ανακοινώσει η κατασκευάστρια» δήλωσε ο Πιοτρ Μούλερ στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Polskie Radio Program 1.

Τη Δευτέρα η Πολωνία έλαβε 176.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, περίπου 50% λιγότερες από αυτές που ανέμενε, επεσήμαναν οι αρχές.

Χθες Πέμπτη ο Πολωνός υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντζίλσκι δήλωσε ότι οι υπολειπόμενες δόσεις θα αρχίσουν να παραδίδονται από τα μέσα Φεβρουαρίου.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία η κατασκευάστρια ισχυρίζεται ότι αυτή η διαφορά θα καλυφθεί» επεσήμανε ο Μούλερ. «Όμως αν δεν συμβεί αυτό, φυσικά θα πρέπει να εξετάσουμε τη λήψη νομικών μέτρων».

Προηγούμενο άρθροΜελάνια Τραμπ: Μουτρωμένη, αδιαφορεί για τις κάμερες – «Τελείωσε, δεν τη νοιάζει τίποτα πια»
Επόμενο άρθροΗ Κίνα ξαναζωντανεύει τη θεωρία ότι ο κορονοϊός ξέφυγε από εργαστήριο του αμερικανικού στρατού