Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Forthnet Media (Nova) κατά του 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Cosmote TV.

 

Η εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υφυπουργού Εργασίας με την οποία επιβάλλεται τέλος 2% στο σύνολο των επιχειρήσεων ΜΜΕ, ως επιπλέον ενίσχυση του ασφαλιστικού φορέα. Η συζήτηση της προσφυγής προγραμματίστηκε για τις 17 Δεκεμβρίου 2018.

 

Η Forthnet Media υποστηρίζει στην αίτηση της ότι η εισφορά αυτή συνιστά “γνήσιο φόρο υπέρ τρίτου”. Με το 91% των εργαζομένων της να είναι ασφαλισμένο στον ΕΦΚΑ και μόλις το 9% να είναι δημοσιογράφοι, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η εισφορά αυτή έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 4, παρ. 1 του Συντάγματος, καθώς οι υπόλοιποι εργοδότες καταβάλλουν λιγότερα, 3,5% για την επικουρική ασφάλιση και 4,55% για την ασφάλιση υγείας, ενώ τα ΜΜΕ υποχρεώνονται σε επιπλέον εισφορά 2%.

 

Επιπλέον, αναφέρεται ότι παραβιάζεται η αρχή της ανταποδοτικότητας, της αναλογικότητας και του δικαιώματος στην εργασία. Η ετήσια επιβάρυνση της εταιρείας εκτιμάται σε 3 εκατ. ευρώ, ενώ επισημαίνεται ότι υπάρχει και άνισος ανταγωνισμός με εταιρείες όπως η Netflix, που έχουν έδρα στο εξωτερικό, αλλά προσφέρουν υπηρεσίες και στο ελληνικό κοινό.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕλπίδα για το Brexit το νέο σχέδιο Μέι
Επόμενο άρθροΈως 31/10 παρατείνεται η πρώτη φάση δήλωσης αυθαιρέτων