Την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής ασύλου, η οποία σήμερα είναι πολύμηνη και πολυδαίδαλη, θεωρεί η κυβέρνηση λυδία λίθο για την αντιμετώπιση της συσσώρευσης μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ογδόντα χιλιάδες αιτήσεις ασύλου βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με την συντριπτική πλειοψηφία να περιμένει χρόνια στο συρτάρι.

Με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε και τρέχει από την 1η Ιανουαρίου προβλεπόταν σύντμηση του χρόνου εξέτασης σε 60 έως 90 μέρες με στόχο την άμεση επιστροφή μεταναστών που δεν δικαιούνται προστασίας.

Στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο, θα εξεταστούν 50.000 αιτήσεις ασύλου.

«Είναι ένας στόχος που πρέπει να μπει και μπορεί να γίνει εφικτός. Αυστηροποιήσαμε το νόμο για το άσυλο με 2 σκοπούς. Να ξέρουμε ποιοι έχουν δικαίωμα γρήγορα να μείνουν και ποιοι πρέπει να φύγουν επίσης γρήγορα», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Κουμουτσάκος.

Οι γρήγορες επιστροφές όσων δεν δικαιούνται προστασία, η αποσυμφόρηση των νησιών και η ανάγκη για πιο ενεργή συμμετοχή της Ευρώπης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ήταν τα σημεία σύγκλισης της ηγεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι.

«Η συζήτηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. Το Μεταναστευτικό, άλλωστε, είναι ένα ζήτημα με εθνικές προεκτάσεις. Κατά συνέπεια, είναι σημαντική η ανταλλαγή απόψεων και θέσεων παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Στόχος μας είναι η μείωση των ροών, η αποσυμφόρηση των νησιών και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Ανίδεη και επικίνδυνη πράξη να εξετάζουν με προτεραιότητα τις αιτήσεις αυτών που έφτασαν πριν από μερικές μέρες, που δημιουργεί ένταση και έχει εξοργίσει όσους περιμένουν τόσο καιρό και προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη κάπου αλλού», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

Η κυβέρνηση εξετάζει επιπρόσθετα μέτρα που θα επιταχύνουν επιπλέον τις αποφάσεις ασύλου, ειδικά στον δεύτερο βαθμό.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΡέντσο Πιάνο: Ο πολυβραβευμένος Ιταλός αρχιτέκτονας που εμπνέεται από την ελληνική αρχαιότητα (video)
Επόμενο άρθροΝτόναλντ Τραμπ: Εξαιρετικός ηγέτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης