Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε η Αθήνα, απαντώντας στις τελευταίες προσχηματικές προσκλήσεις της για διάλογο τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση προς τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι στο προσεχές Συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκικής προκλητικότητας.

Στο δρόμο προς τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου και θα ληφθούν οι αποφάσεις για κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, η Άγκυρα, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, επιστρατεύει τεχνηέντως το υποτιθέμενο φιλοευρωπαϊκό της προφίλ προκειμένου ν` αποφύγει να υποστεί τις συνέπειες.

«Προσχηματικές» χαρακτήρισε τις τελευταίες προσκλήσεις για διάλογο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στέλνοντας νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία.

«Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού. Η Ευρώπη, όμως, δεν είναι αφελής. Δόθηκε στην Τουρκία η δυνατότητα και το περιθώριο χρόνου να επιλέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Δεν αξιοποίησε την προσφορά της Ευρώπης και δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Στην ακραία ρητορική του τελευταίου διαστήματος επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος, ρίχνοντας σε Ελλάδα και Κύπρο την ευθύνη για την ένταση στην περιοχή.

«Παρά τις προκλήσεις της Ελλάδας και της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου, στο ζήτημα της ανατ. Μεσογείου, πάντα συμπεριφερθήκαμε με υπομονή και ψυχραιμία» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας υπογραμμίζοντας ότι για τις εντάσεις ευθύνονται τα μέρη που αποφεύγουν το διάλογο και τη συνεργασία. Αναφορικά με την Κύπρο, υπογραμμίζει ότι η επιμονή της άρνησης ύπαρξης δύο κρατών στο νησί, αγνοώντας την τουρκική παρουσία στην Κύπρο, αποτελούν τη βάση του αδιεξόδου και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή.

Επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, 1η και 2 Δεκεμβρίου, η οποία θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, είχε ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού, συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο & την τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για τη συμφωνία Κοινής Συνεργασίας στην Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα και την Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τα Αραβικά Εμιράτα.

Η έλλειψη πυξίδας και σαφών κόκκινων γραμμών αποθρασύνουν την τουρκική προκλητικότητα, ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι δήθεν σύμμαχοι της Ελλάδας έχουν ιστορικές ευθύνες για πολέμους στην περιοχή και διατηρούν στρατηγικές σχέσεις με Τουρκία, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

Με 631 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση με τα ψηφίσματα 500 και 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚΕΘΕΑ: Νέες μονάδες σε λειτουργία
Επόμενο άρθροΧάλασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κατά τη μεταφορά παιδιού από το Βόλο στην Αθήνα