Οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών. Η Ελλάδα δεν ακολουθεί την προκλητική ρητορική της Τουρκίας και προχωρεί κανονικά στα σχέδιά της για τη θωράκιση των συνόρων, με την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο.

Η οριοθέτηση του νέου φράχτη και οι εργασίες χάραξης και αποψίλωσης στη μεθοριακή γραμμή του Έβρου από τον στρατό ξηράς ήταν η αφορμή για την Τουρκία, που επιχείρησε να εμποδίσει τις εργασίες των ελληνικών στρατιωτικών κλιμακίων. Ωστόσο, οι τούρκοι στρατοχωροφύλακες και μικρή ένοπλη ομάδα στρατιωτικών παρέμειναν σε τουρκικό έδαφος στην περιοχή των Φερρών.

Σαφές μήνυμα για τη στάση της Αθήνας στον Έβρο έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star. «Η κοίτη του Έβρου μετακινείται, τα σύνορα δεν μετακινούνται» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στον Έβρο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης, κεκλεισμένων των θυρών, της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

«Ο φράχτης πρέπει να γίνει και θα γίνει. Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος… Ήρθαν Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί. Άναψαν φωτιές, έμειναν εκεί, δεν μπήκαν μέσα», τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σαφές και σε αυστηρούς τόνους ήταν το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος χαρακτήρισε «ψευδείς» τις ειδήσεις περί παραβίασης εδάφους.

«Εκτός του μεταναστευτικού, είμαστε και έτοιμοι ακόμη και για επεισόδια στρατιωτικής φύσεως, ακόμη και σύρραξης εφόσον απαιτείται» είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σημείωσε ότι μετά την εκδήλωση της υβριδικής απειλής στο Έβρο και τα νησιά, η γειτονική χώρα έχει αναβαθμίσει ποιοτικά την προκλητικότητά της. Τόνισε ότι «η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε την απώλεια εθνικού εδάφους». «Τα περί κατάληψης εθνικού εδάφους είναι ψευδείς ειδήσεις», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας: «Η τουρκική ανακοίνωση λέει ανακριβώς ότι παραβιάσαμε τουρκικό έδαφος».

Ενστάσεις εξακολουθεί να διατυπώνει η αντιπολίτευση.
«Ένα γεγονός, για το οποίο χρειάστηκαν δύο διαβήματα, χαρακτηρίστηκε μη γεγονός και μετά ψευδής είδηση. Αυτονόητο θεωρώ ότι θα δώσετε στη δημοσιότητα τα δύο αυτά διαβήματα» είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ., Ανδρέας Λοβέρδος, αντέδρασε έντονα στην παρουσία καμερών, λέγοντας: «Δεν τηρείται η διαδικασία. Είναι απαράδεκτο αυτό με τις κάμερες. Δεν μιλάω, δεν τοποθετούμαι».

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Φενέρμπαχτσε και τον Ομπράντοβιτς»
Επόμενο άρθροΠήγε να κλείσει την αυλόπορτα και χτυπήθηκε από κεραυνό