Aύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις σε οκτώ από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού), με τον κλάδο της μεταποίησης να παρουσιάζει άνοδο της τάξεως του 16,2%, και να ακολουθούν οι κλάδοι της Γεωργίας-Αλιείας 13,9%, των Ξενοδοχείων-Εστιατορίων 12,0%, όπως αναφέρεται στην επιχειρηματική έκδοση “40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας”, της ICAP.

 

Χαμηλότερο ποσοστό αύξησης εμφάνισε ο κλάδος του Εμπορίου (8,3%), της Ενέργειας – Ύδρευσης (7,3%), των Λοιπών Υπηρεσιών (7,2%), των Μεταφορών – Επικοινωνιών (5,1%) και των Ορυχείων – Λατομείων (3,8%). Αντίθετα, μικρή υποχώρηση του κύκλου εργασιών εμφάνισε μόνο ο κλάδος των Κατασκευών (-2,6%).

 

Στη φετινή, 10η κατά σειρά, ετήσια έκδοση δίδεται συνοπτικά η εικόνα που παρουσιάζουν 40 επιλεγμένοι κλάδοι, βάσει των αντίστοιχων Μελετών έκδοσης 2018- 2017.

 

Μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης, η ελληνική οικονομία κινήθηκε με χαμηλούς αλλά θετικούς ρυθμούς μεταβολής την τελευταία διετία, καθώς το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε αύξηση 1,5% το 2017 σε σχέση με το 2016 (σε όρους όγκου), ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το 2018 αυξήθηκε περαιτέρω, κατά 1,9%.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, ενδιαφέρον έχει να καταγραφούν οι εξελίξεις που χαρακτήρισαν διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπως αποτυπώνονται στα οικονομικά δεδομένα και αποτελέσματα των ελληνικών εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιώντας το υλικό που περιέχεται στις ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ της ICAP, στην παρούσα έκδοση δίδεται συνοπτικά η εικόνα που παρουσιάζουν 40 επιλεγμένοι κλάδοι, βάσει των αντίστοιχων μελετών έκδοσης 2018-2017.

 

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι απώλειες του εταιρικού τομέα ήταν μεγάλες, με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική επιδείνωση της κερδοφορίας και τη συσσώρευση ζημιών επί σειρά ετών. Ωστόσο, η εικόνα αυτή άλλαξε το 2015 και βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο τη διετία 2016-2017.

 

Όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις, προκειμένου να δοθεί η γενικότερη εικόνα των μεταβολών που χαρακτήρισαν τους ευρύτερους κλάδους της οικονομίας (βάσει κατάταξης NACE), αρχικά παρατίθενται ορισμένα συγκεντρωτικά στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς (χρήσης 2017) των ελληνικών εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ, που παρουσιάστηκαν στην τελευταία έκδοση της ICAP “Η Ελλάδα σε Αριθμούς” (2019).

 

Από τα σχετικά δεδομένα προκύπτει ότι, το 2017 ο ελληνικός εταιρικός τομέας εμφάνισε αξιόλογη αύξηση στον κύκλο εργασιών του και σημαντική διεύρυνση της κερδοφορίας του.

 

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζοντας αρχικά τις εταιρείες του Μη Χρηματοπιστωτικού Τομέα, προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 9,8% το 2017/16 και διαμορφώθηκε σε €125,9 δισ. περίπου.

 

Όσον αφορά στα συνολικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα (ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας), διαπιστώνονται τα εξής: Παράλληλα με την αύξηση των συνολικών πωλήσεων (κατά 9,8%), διευρύνθηκαν και τα συνολικά μεικτά κέρδη αλλά με χαμηλότερο ρυθμό (6,5%), στοιχείο ενδεικτικό της αύξησης του κόστους πωλήσεων. Οι δαπάνες διοίκησης και διάθεσης αυξήθηκαν κατά 5,4% ενώ οι χρηματοοικονομικές δαπάνες περιορίστηκαν κατά 3,0%.

 

Οι μεταβολές αυτές συνέβαλαν στην αξιόλογη βελτίωση των συνολικών λειτουργικών αποτελεσμάτων (κατά 16,9%) και τελικά στη σημαντική αύξηση της κερδοφορίας (13,7%). Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος (64,6%) ήταν κερδοφόρες το 2017, τα δε κέρδη τους υπερίσχυσαν και καθόρισαν και το συνολικό αποτέλεσμα.

 

Αναφορικά με τους επί μέρους κλάδους του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα, μόνο ένας ήταν ζημιογόνος το 2017, ενώ οι υπόλοιποι ήταν κερδοφόροι. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη είχαν οι κλάδοι της Μεταποίησης, του Εμπορίου και της Ενέργειας-Ύδρευσης.

 

Ζημιογόνος το 2017 ήταν μόνο ο κλάδος των Μεταφορών – Επικοινωνιών (από κερδοφόρος το 2016). Από την άλλη πλευρά, οι κλάδοι των Κατασκευών και των Ορυχείων – Λατομείων από ζημιογόνοι το 2016 κατέστησαν κερδοφόροι το 2017.

 

O τομέας της Μεταποίησης αν και εμφάνισε αξιόλογη αύξηση σε επίπεδο κύκλου εργασιών (16,2%) τα μεικτά κέρδη διευρύνθηκαν με αρκετά χαμηλότερο ρυθμό (7,4%), λόγω σημαντικής αύξησης του κόστους πωλήσεων (κατά 18,5%). Από την άλλη μεριά, η βελτίωση των μεικτών κερδών σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών (αύξηση κατά 2,5%) και την παράλληλη μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών (κατά 10,7%) οδήγησαν στην εντυπωσιακή αύξηση των λειτουργικών αποτελεσμάτων (30,2%) και κατ’ επέκταση στη διεύρυνση της κερδοφορίας κατά 28,7% το 2017/2016.

 

Όσον αφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, παρατηρείται σημαντική αύξηση των ζημιών το 2017 λόγω του δυσμενούς αποτελέσματος του τραπεζικού κλάδου. Συγκεκριμένα, το 2017 τα συνολικά έσοδα των 14 τραπεζών που περιλαμβάνονται στην ανάλυση μειώθηκαν κατά 7,2%. Επιπροσθέτως, σημαντική μείωση (κατά 31,7%) κατέγραψαν και τα λοιπά λειτουργικά έσοδα του τομέα. Το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα συρρικνώθηκε κατά 32,3%.

 

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις αυξημένες προβλέψεις (κατά 19,5%) οδήγησαν στην κατακόρυφη αύξηση των ζημιών, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε €1,1 δισ. το 2017 από €92 εκατ. το προηγούμενο έτος.

 

Βελτίωση της κερδοφορίας παρουσίασε ο κλάδος των ασφαλειών, αν και τα συνολικά έσοδα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων παρέμειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2016 (οριακή μεταβολή 0,3%). Ωστόσο, ο περιορισμός του κόστους οδήγησε στην αύξηση των μεικτών κερδών κατά 7,9% ενώ και τα λειτουργικά αποτελέσματα εμφανίζονται αυξημένα σε ποσοστό 15,1%. Αντίστοιχη εξέλιξη χαρακτήρισε και το τελικό αποτέλεσμα, με τα κέρδη (προ φόρου) να διαμορφώνονται σε €412 εκατ. το 2017, αυξημένα κατά 15,2% σε ετήσια βάση.

 

Τέλος, κερδοφόρος κατέστη ο σύνθετος κλάδος των λοιπών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις προερχόμενες από κλάδους συμμετοχών, χρηματοδοτικής μίσθωσης, χρηματιστηριακών συναλλαγών, factoring, κ.ά.

 

Εκτός όμως από τα προαναφερόμενα στοιχεία που αφορούν συνολικά τον εταιρικό τομέα (ευρύτεροι κλάδοι κατά NACE), στη συνέχεια αξιολογούνται και συγκρίνονται οι δείκτες που αφορούν μία στοχευμένη επιλογή κλάδων και υποκλάδων οικονομικής δραστηριότητας (τα δεδομένα των οποίων αναλύονται στις Κλαδικές Μελέτες της ICAP). Οι συγκρίσεις – κατατάξεις που παρουσιάζονται στη συνέχεια, αφορούν τους 40 επιλεγμένους κλάδους που παρουσιάζονται στην παρούσα έκδοση.

 

Από την επεξεργασία των βασικών χρηματοοικονομικών δεικτών (δείκτες έτους 2017 – βλέπε Πίνακα 2) των επί μέρους κλάδων, προκύπτουν οι πέντε κορυφαίοι κλάδοι όσον αφορά στους δείκτες Κερδοφορίας, Αποδοτικότητας και Χρηματοοικονομικής Διάρθρωσης.

 

Συγκρίνοντας τους μέσους δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας των επιλεγμένων κλάδων του 2017 σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2016 (από την περσινή έκδοση), διαπιστώνεται βελτίωση της Αποδοτικότητας τόσο των Ιδίων (κυρίως) όσο και των Απασχολουμένων Κεφαλαίων το 2017 σε σχέση με το 2016.

 

Μικρή υποχώρηση φαίνεται ότι παρουσίασε ο δείκτης του περιθωρίου μικτού κέρδους, ενώ το περιθώριο καθαρού κέρδους σημείωσε ελαφρά ανοδική τάση.

 

Στις παρούσες συνθήκες, όπου η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ελαφρά ανάκαμψη, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να καταβάλουν έντονες προσπάθειες με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας καθώς και τη διεύρυνση της εξωστρέφειάς τους, παράγοντες που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους και στη δημιουργία θετικών προοπτικών για το μέλλον.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜειωμένα κατά 5% τα κέρδη της Αmerican Express
Επόμενο άρθροΞεκίνησε ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες