Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας μπορούν πλέον να παρέχουν νόμιμα οι φαρμακοποιοί, βάσει τροπολογίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, από τον υπουργό, Υγείας Ανδρέα Ξάνθο.

 

Ειδικότερα στο κείμενο της τροπολογίας αναφέρεται ότι «οι αδειούχοι φαρμακοποιοί μπορούν να προβαίνουν σε συγκεκριμένες πράξεις πρωτοβάθμιας υγείας με στόχο την απρόσκοπτη συνέχεια της φροντίδας του πληθυσμού σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας».

 

Η συγκεκριμένη τροπολογία εξασφαλίζει πλέον στους φαρμακοποιούς το δικαίωμα να κάνουν εμβολιασμούς, όπως για παράδειγμα για την γρίπη, αλλά και αντιτετανικό ορό, γεγονός που μετατρέπει τα φαρμακεία σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας.

 

Ωστόσο, για την διενέργεια των προαναφερόμενων πράξεων οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να λάβουν ειδική πιστοποίηση. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της πιστοποίησης καθορίζονται ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

 

Δήλωση Φαρμακοποιών:

Ιστορική αναγνώριση του ρόλου μας. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την τροπολογία «ιστορική» και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η παρούσα εξέλιξη έχει ιστορική σημασία για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί την πρώτη ιστορικώς αναγνώριση και θεσμοθέτηση συγκεκριμένης υπηρεσίας Πρωτοβάθμιας Υγείας που προβλέπεται για τα Φαρμακεία στη χώρα μας».

 

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν την τροπολογία ως θεσμική αναβάθμιση των ελληνικών φαρμακείων, «κάνοντάς τα να προσεγγίζουν φαρμακεία άλλων χωρών διεθνώς στις οποίες τέτοιου είδους υπηρεσίες από τα Φαρμακεία αποτελούν θεσμό και κοινό τόπο εδώ και πολλά χρόνια», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.

 

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από επίσημη αναγνώριση της καθημερινής συμβολής των φαρμακείων στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον πληθυσμό της Ελλάδας, που γινόταν εδώ και πολλά χρόνια ατύπως.

 

Ειδικά στον αντιγριπικό και στον αντιτετανικό εμβολιασμό η διενέργειά τους από τα φαρμακεία της Ελλάδας αποτελεί εδώ και δεκαετίες άνω του 90% του συνόλου των αντιγριπικών και αντιτετανικών εμβολιασμών που διενεργούνται ετησίως πανελλαδικά, σύμφωνα με τον ΦΣΑ, γεγονός που κατά τους φαρμακοποιούς «προσφέρει τεράστια εξοικονόμησης σε όρους διαχείρισης και πόρων για το Σύστημα Υγείας της χώρας, και ταυτόχρονα αποτελεί, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, και τον κατ’ εξοχήν παράγοντα χάρη στον οποίο η ανοσοποίηση του ελληνικού πληθυσμού στα συγκεκριμένα νοσήματα είναι σταθερά και διαχρονικά άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΆνοδος στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου
Επόμενο άρθροΗ Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ από το 10ετές