Στις αρχές του επόμενου μήνα πρόκειται να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αρχικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Βασική προϋπόθεση του νέου προγράμματος είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών, που θα πρέπει να είναι κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, καθώς οι συσκευές αυτές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας.

.

.

Τα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις συσκευές των παραπάνω κατηγοριών. Από το πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 350.000 νοικοκυριά. Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα του επιδοτούμενου και χωρίς να υπάρχει κάποιο άνω όριο.

Η διαδικασία

Για την υπαγωγή στο πρόγραμμα θα απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αίτησης και απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.

Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.

.

Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση ενώ τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.

Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.

Τα οφέλη

Από το πρόγραμμα θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας έως και 1.000 κιλοβατώρες το χρόνο για κάθε νοικοκυριό. Από αυτή την εξοικονόμηση αναμένεται ότι θα υπάρξει μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από 150 έως 300 ευρώ το χρόνο.

Σε επίπεδο ηλεκτροπαραγωγής εκτιμάται ότι η ελάφρυνση θα ξεπεράσει τα 200.000 μεγαβάτ το χρόνο, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 126.000 τόνους ανά έτος.

Το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Μαχαίρωσε το σύζυγό της – Τον είχε μηνύσει για ενδοοικογενειακή βία
Επόμενο άρθροΜύκονος: Η δίμετρη καλλονή συνοδός πασίγνωστου ράπερ δεν τα πάει καλά με τους paparazzi και το έδειξε