Μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και προσπαθούν, υπό τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας, να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Στους πρόσφυγες, όταν βγαίνουν από τις δομές, παρέχεται επίσης επιδότηση ενοικίου για τους πρώτους μήνες.

Μαθήματα ένταξης μέσω του προγράμματος «HELIOS» πραγματοποιούνται σε 17 εκπαιδευτικά κέντρα σε όλη την χώρα. Ένα από τα επτά που λειτουργούν στην Αθήνα επισκέφθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτοί που λαμβάνουν διεθνή προστασία «να αποϊδρυματοποιηθούν. Να βγούνε από τις υφιστάμενες δομές και να πατήσουν στα πόδια τους».

Η στήριξη για την ανεξάρτητη διαβίωση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας μέσω του προγράμματος «HELIOS» υλοποιείται με την εκμάθηση ελληνικής γλώσσας με τρίωρα εντατικά καθημερινά μαθήματα, με την υποστήριξη της στέγασης, προσφέροντας την δυνατότητα επιδότησης ενοικίου για τους πρώτους μήνες και την προώθηση στην αγορά εργασίας.

Μέχρι σήμερα, 10.000 πρόσφυγες έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα.

«Βλέπουμε μία δραστική αύξηση, ένα ενδιαφέρον από τους πρόσφυγες, που θέλουν να δοκιμάσουν να μάθουν ελληνικά, να δουν τι ευκαιρίες έχουν, να προσπαθήσουν να βρουν δουλειά, να αποκτήσουν μια κανονική ζωή, στην Ελλάδα» δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Τζανλούκα Ρόκο.

Τα εύσημα στο Νότη Μηταράκη και την ελληνική κυβέρνηση απέδωσε με επιστολή της προς τον υπουργό Μετανάστευσης η γενική διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Η Μόνικα Πάριατ εξήρε την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει οι αρχές μετανάστευσης και ασύλου υπό την καθοδήγηση του κ. Μηταράκη για σειρά θεμάτων, όπως η υπογραφή συμβάσεων διερμηνείας και η σημαντική αύξηση στην έκδοση αποφάσεων ασύλου τους τελευταίους μήνες. Υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες αυτές δεν είναι σημαντικές μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της Ε.Ε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης προανήγγειλε ένα νέο ειδικό πρόγραμμα μέσω του ΟΑΕΔ, που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες για τη στήριξη προσφύγων στην ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝίκη-χρυσάφι για την Ξάνθη, 1-0 τον Ατρόμητο
Επόμενο άρθροΣυνάντηση για τη διπλή ανάπλαση παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη