Πιθανή η αναβολή της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του εκτός Οργανισμού που είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να επανεξεταστεί αν υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση τον επόμενο μήνα, καθώς δεν υπάρχει πίεση από πλευράς ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής.

 

«Δεν υφιστάμεθα πίεση πέραν της πίεσης της αγοράς», ανέφερε ο Khalid al-Falih μιλώντας σε δημοσιογράφους από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

 

«Όσο τα επίπεδα των αποθέματα αυξάνονται και είμαστε μακριά από τα φυσιολογικά επίπεδα θα παραμείνουμε σταθεροί στην προσπάθεια εξισορρόπησης της αγοράς», είπε για να συμπληρώσει ότι τα πράγματα θα συνεχιστούν έτσι έως τα τέλη Ιουνίου.

 

Ερωτηθείς εάν ενημερώθηκε για το αν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα επεκτείνει τις απαλλαγές που πρόσφερε στους αγοραστές ιρανικού αργού, οι οποίες πρόκειται να λήξουν τον Μάιο, ο Falih δήλωσε: «Μέχρι να δούμε ότι πλήττει τους καταναλωτές, μέχρι να δούμε τον αντίκτυπο στα αποθέματα, δεν πρόκειται να αλλάξουμε την πορεία μας».

 

«Ο Απρίλιος φαίνεται πρόωρος για τη λήψη κάποιας απόφασης για την παραγωγή κατά το δεύτερο εξάμηνο», δήλωσε ο Falih.

 

Στο μεταξύ, οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας και για συνεπακόλουθη πτώση στη ζήτηση προκάλεσε πτώση στις τιμές του πετρελαίου αν και η αγορά του αργού εξακολουθεί να «κρατάει» λόγω της μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας.

 

Λίγο πριν, το προθεσμιακό συμβόλαιο του μπρεντ παράδοσης Μαΐου σημείωνε απώλειες 0,25% στα 66,99 δολ/βαρέλι ενώ το προθεσμιακό του αμερικανικού αργού παράδοσης Απριλίου σημείωνε απώλειες 0,44% στα 58,26 δολ/βαρέλι. 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι τρεις μεγάλες προκλήσεις για το ΝΑΤΟ
Επόμενο άρθροΕλπίζουμε όλοι να έχουμε αυτή την εκταμίευση