Το ελληνικό γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων στη Μόσχα αναφέρει μεταξύ άλλων σε έκθεση του ότι το Ουζμπεκιστάν έχει καταθέσει πρόταση για την επαναλειτουργία της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Τασκένδης και την απλοποίηση της διαδικασίας θεωρήσεων προκειμένου να ενισχυθεί η τουριστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

 

Η επαναλειτουργία της αεροπορικής σύνδεσης θα ενίσχυε τους επιχειρηματικούς δεσμούς των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως:

 

-Στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών σε δομικά υλικά, περιβάλλον, προϊόντα αλουμινίου, φάρμακα, γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

 

-Στην μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα της γεωργίας, των τροφίμων και του τουρισμού, οι οποία όμως πρέπει να συνδυασθεί με δημιουργία μεικτών επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει αμοιβαίο όφελος.

 

– Στην ανάληψη έργων από ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις π.χ. μεγάλα έργα υποδομής, κατασκευή βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ηλιακά πάρκα, κλπ.

 

Σημειώνεται ότι στο Ουζμπεκιστάν δραστηριοποιούνται περί τις 12 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, στους τομείς της επεξεργασίας βάμβακος, δερμάτων και κατασκευαστικών υλικών, μεταξύ αυτών Όμιλος Βαρδινογιάννη, Σπύρου, Γερμανός, ΕΜΚΑΤ, Παπασάββας Α.Ε., Κένταυρος, European Profiles (του κ. Δ. Μπακόλα) κ.α. Ακόμα, στο πλαίσιο του Προγράμματος ΤΑCIS, ελληνικές εταιρείες και οργανισμοί, όπως οι ‘Kantor’, ‘Hellenic Investments’, ‘European Profiles’, ‘Papasavas S.A’, ‘Remaco’, ‘Infogroup’, ‘LDK’, ‘Trademco’, ‘Eurocome Expertise’ έχουν συμμετάσχει σε χρηματοδοτούμενα έργα στο Ουζμπεκιστάν.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2017, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο Ουζμπεκιστάν ανήλθε στα 2,46 εκ. ευρώ, ενώ η αξία των εισαγωγών από το Ουζμπεκιστάν διαμορφώθηκε στα 1,66 εκ. ευρώ. Έτσι, το ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό για τη χώρα μας κατά 800 χιλιάδες ευρώ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑνασφαλείς, εσωστρεφείς και καχύποπτοι οι Έλληνες
Επόμενο άρθροΣε Granarolo Hellas μετονομάζεται η εταιρεία διανομής QBI