Αν και το διαστημικό ρομπότ CIMON, που είχε την πρώτη του συνομιλία με άνθρωπο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) απέχει πολύ ακόμη από το διάσημο και πολύ ομιλητικό ρομπότ HAL 900 στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ “2001: Οδύσσεια του Διαστήματος”, αποτελεί όμως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε στο μέλλον να υπάρχει φυσική επικοινωνία ρομπότ-ανθρώπου στις διαστημικές πτήσεις.

 

Ο Γερμανός αστροναύτης Αλέξανδρος Γερς είχε την τιμή να είναι ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα που μίλησε με τον ψηφιακό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης (AI) CIMON (Crew Interactive Mobile CompanioN) κατά τη διάρκεια ενός 90λεπτου πειράματος στις 15 Νοεμβρίου εντός του ISS. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας, Airbus, ο Γερμανός διοικητής του σημερινού πληρώματος του διαστημικού σταθμού, ενεργοποίησε τον CIMON  με τις λέξεις “Ξυπνήσε, CIMON”. Σε απάντηση, ο CIMON είπε: “Τι μπορώ να κάνω για σας;”

 

Ακολούθησε μιάμιση ώρα μιας δοκιμαστικής συνομιλίας και συνεργασίας του ρομπότ με τον Αλεξάντερ Γκερστ, γράφοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στην αεροδιαστημική ιστορία. Ο Γκερστ, ο οποίος βρίσκεται στον ISS από τις 8 Ιουνίου, πραγματοποίησε διάφορες εργασίες και ένα πείραμα με τη βοήθεια του CIMON. Μεταξύ άλλων, ο CIMON έπαιξε μουσική στον Γκερστ, του έδειξε ένα βίντεο στο πρόσωπο-οθόνη του, ενώ τον φωτογράφησε και τον βιντεοσκόπησε. Στη συνέχεια, κάνοντας χρήση του Wi-Fi του ISS, το ρομπότ μετέδωσε μέσω δορυφορικής σύνδεσης τα δεδομένα του στη Γη.

 

Έχοντας βάρος μόνο πέντε κιλών το εκτυπωμένο από τρισδιάστατο εκτυπωτή ρομπότ αποτελεί δημιούργημα της εταιρείας Airbus για λογαριασμό του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR). Αποτελεί τον πρώτο «έξυπνο» ρομποτικό βοηθό (αντίστοιχο με αυτό της Apple Siri, της Amazon Alexa κ.α.) που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα, με ειδικό σχεδιασμό για να λειτουργεί ως βοηθός αστροναυτών, ενώ η εξωτερική του όψη αποτελείται από μία πλαστική αιωρούμενη σφαίρα με τεχνητή νοημοσύνη και με πρόσωπο καρτούν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ ο CIMON μιλάει όπως οι προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί , στην πραγματικότητα δεν επικοινωνεί με τις δικές του αυτόνομες δυνάμεις. Μιλά μέσω του υπολογιστικού «νέφους» της ΙΒΜ με τον υπερυπολογιστή της Watson, ο οποίος μετατρέπει σε φυσική γλώσσα αυτά που λέει ο CIMON στον αστροναύτη. Έτσι η συνομιλία CIMON-Γκερστ γίνεται μεν πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά στην πραγματικότητα μέσω της ΙΒΜ στη Γη. Είναι ο Watson που καταλαβαίνει και απαντά στις ερωτήσεις του γερμανού αστροναύτη, γι’ αυτό υπάρχει μια μικρή χρονική υστέρηση λίγων δευτερολέπτων ανάμεσα στη φράση του Γκερστ και στην απάντηση του CIMON, μέχριτο σήμα ταξιδέψει από τον ISS στη Γη και πάλι πίσω.

 

 

“Ο CIMON είναι μια τεχνολογική επίδειξη για το πως θα μοιάζει ένας μελλοντικός ψηφιακός βοηθός AI στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ή σε μια μελλοντική αποστολή μακροπρόθεσμης εξερεύνησης”, δήλωσε ο Μαρκο Τροβατέλλο, εκπρόσωπος του Αστροναυτικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος στην Κολώνια. “Στο μέλλον, ένας αστροναύτης θα μπορούσε να ζητήσει από τον CIMON να του δείξει μια διαδικασία για ένα συγκεκριμένο πείραμα και ο CIMON να το κάνει αυτό”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την πετυχημένη δοκιμή, η συνεργασία του ρομπότ με τον Γκερστ έληξε, καθώς ο αστροναύτης επιστρέφει στη Γη το Δεκέμβριο. Ο διάδοχος του Ιταλός αστροναύτης Λούκα Παρμιτάνο έχει προγραμματιστεί να πετάξει στον ISS από την επόμενη χρονιά και να είναι αυτός που θα συνεχίσει την κουβεντούλα με τον CIMON.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ μεγάλος διαγωνισμός της Lamda Development βρίσκεται σε εξέλιξη
Επόμενο άρθροΜέχρι 7 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης 5.500 ανέργων