Την πέμπτη θέση καταλαμβάνουν οι Τόρις της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στη Βρετανία στις 23 Μαϊου, ενώ το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ βρίσκεται στην πρώτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Times.

 

Το Κόμμα του Brexit βρίσκεται πρώτο με 34% στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Τόρις με μόλις 10%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Οι Εργατικοί έχουν πέσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο 16% ενώ δύο κόμματα που υποστηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ–οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι–βρίσκονται στο 15% και 11% αντίστοιχα.

 

Η πτώση της δημοτικότητας του Συντηρητικού Κόμματος αυξάνει την πίεση προς την πρωθυπουργό να ορίσει την ημερομηνία αποχώρησής της.

 

Υψηλόβαθμα στελέχη των συντηρητικών θέλουν να ανακοινώσει η Μέι τα σχέδια για την αποχώρησή της αυτή την εβδομάδα.

 

Σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το οποίο το 52% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της εξόδου και το 48% υπέρ της παραμονής ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των βρετανών πολιτικών για το πότε, πώς ή ακόμη και αν θα γίνει η έξοδος.

 

“Υπάρχει μια τεράστια διάθεση για το Κόμμα του Brexit αυτή τη στιγμή γιατί οι πολίτες θέλουν να ζουν σε μια δημοκρατική χώρα. Μας πρόδωσαν, όχι μόνο οι Συντηρητικοί. Και οι Εργατικοί έκαναν το ίδιο πράγμα”, δήλωσε ο Φάρατζ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

Η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου παρότι η Μέι δεν κατάφερε να εγκριθεί η συμφωνία της από τη βουλή και έτσι στράφηκε προς το Εργατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο σοσιαλιστής Τζέρεμι Κόρμπιν, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξή του.

Ερωτηθείς αν οι συνομιλίες με τους Εργατικούς μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιθανή ομοφωνία για το Brexit, ο υπουργός Κοινοτήτων Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ δήλωσε: “Θεωρώ ότι αυτές οι συνομιλίες είναι πολύ σοβαρές, ναι, δεν θα είχαμε αφιερώσει τόσο χρόνο και προσπάθεια για αυτό. Ήταν εποικοδομητικές. Θέλω πολύ να τις δω να ολοκληρώνονται θετικά επειδή στο τέλος θα χρειαστεί να υπάρξει ψηφοφορία στη βουλή για να δούμε τι αφήνουμε”, δήλωσε ο ίδιος στο ραδιόφωνο του BBC.

 

Η νέα προθεσμία για την έξοδο από την ΕΕ είναι η 31η Οκτωβρίου παρότι πολλοί υποστηρικτές του Brexit θεωρούν ότι η όλη διαδικασία πιθανόν να καταρρεύσει.

 

“Αντιμετωπίζουμε τον πραγματικό κίνδυνο, υπνοβατώντας, να παραμείνουμε στην ΕΕ”, έγραψε στην εφημερίδα Sun ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, ο Στίβεν Μπάρκλεϊ.

 

“Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρώ ότι θα ήταν ασυγχώρητο για την κυβέρνηση να μην εκμεταλλευθεί τους επόμενους μήνες για να συνεχίσει να προετοιμάζεται για τον πραγματικό κίνδυνο να αποχωρήσουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία”.

 

Ο ίδιος έγραψε αργότερα στο Twitter ότι αν η επιλογή ήταν έξοδος χωρίς συμφωνία ή παραμονή στην ΕΕ θα ψήφιζε το πρώτο.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ κυβέρνηση δεν στέκει αν η διαφορά στις 26 Μαϊου είναι πολύ μεγάλη
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΒΟΛΟΥ Θ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΒΕΡΑ