Την πτωτική τάση της Ασίας ακολουθούν τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, ερμηνεύοντας το αρνητικό κλίμα των ασιατικών αγορών ως αγωνία για τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ και τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με πτώση της τάξης του 0,6%, με τον EuroStoxx 50 να σημειώνει μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 1,23%.

 

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1,38%, με τον γαλλικό CAC να σημειώνει απώλειες 1,61% και τον βρετανικό FTSE 100 να χάνει 83,53 μονάδες (-1,20%).

 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 1,14%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 βρίσκεται επίσης στο “κόκκινο”, με πτώση 1,08%.

 

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα της σε μια νέα σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων η οποία αναμένεται μέσα στην Παρασκευή, μετά από μία εβδομάδα μεγάλων διακυμάνσεων και νευρικότητας στις διεθνείς αγορές.

 

Αιτίες, μεταξύ άλλων, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, η νέα πίεση που ασκείται στα νομίσματα αναδυόμενων οικονομικών, η αύξηση του κόστους δανεισμού και των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς και η σύγκρουση της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2019.

 

Οι επενδυτές ανέμεναν με ενδιαφέρον μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα των RCaixa Bank και LafargeHolcim, την Παρασκευή το πρωί.

 

Η Royal Bank of Scotland εξάλλου ανακοίνωσε ισχυρή αύξηση των κερδών γ΄ τριμήνου, παρά το ότι εξοικονόμησε περισσότερα κεφάλαια για ασφαλιστικές αποζημιώσεις.

 

Η -κατά πλειοψηφία μετοχών κρατική- τράπεζα εμφάνισε λειτουργικά κέρδη 961 εκατ. στερλίνων, υψηλότερα από τις 871 εκατ. στερλίνες πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 892 εκατ. στερλίνων.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ ΓΣ και η προσπάθεια εξόδου από την «εντατική»
Επόμενο άρθροΑυξήθηκαν 48% τα καθαρά κέρδη της Total