Με απώλειες έκλεισε η Wall Street, καθώς γεωπολιτικά και εμπόριο συνεχίζουν να ταλανίζουν τις αγορές, και οι καθυστερήσεις στις διαγματεύσεις ΗΠΑ-Κίναςπροκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές.

 

Ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ Lightthizer στις διαπραγματεύσεις με Κίνα ανέφερε ότι η Αμερική επιδιώκει μια συμφωνία η οποία περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στη δομή του οικονομικού μοντέλου του ασιατικού έθνους.

 

Οι επενδυτές δεν εκλαμβάνουν θετικά αυτήν την εξέλιξη, καθώς η Κίνα δεν αναμένεται να χαριστεί στους Αμερικανούς. Οποοιαδήποτε εξέλιξη υποδεικνύει ότι οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν, έχουν κολλήσει ή βρίσκουν εμπόδια, αποτελεί αρνητικό σινιάλο για τις αγορές.

 

Παράλληλα το «βλέμμα» των επενδυτών είναι στραμμένο στις γεωπολιτικές εντάσεις και την κλιμακούμενη κρίση στο Κασμίρ, ενώ παρακολουθούν τη νέα συνάντηση Τραμπ-Κιμ στο Βιετνάμ.

 

Επίσης, οι επενδυτές αναμένουν και τη δεύτερη κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Κογκρέσο.

 

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,28% στις 25.985 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί οριακά 0,05% στις 2.792 μονάδες, με τον Nasdaq να κινείται μόλις 0,07% υψηλότερα στις 7.544 μονάδες.

 

Τραμπ-Κιμ θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις και αύριο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, χωρίς πάντως να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για τον τόπο των συναντήσεων.

 

Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται επικίνδυνα η κρίση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, καθώς κάθε μία από τις δύο χώρες ανακοίνωσε ότι έχει καταρρίψει εχθρικά αεροσκάφη.

 

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η νέα κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. Συνεχίζοντας την κατάθεσή του στο Κογκρέσο, αυτή τη φορά ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πάουελ δήλωσε σήμερα ότι η Fed παρακολουθεί στενά τους πιθανούς κινδύνους για την αμερικανική οικονομία.

 

Πιέσεις δέχονται, εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά ομόλογα, καθώς ο Πάουελ εμφανίστηκε αρκετά «ήπιος» κατά τη διήμερη κατάθεσή του στο αμερικανικό Κογκρέσο.

 

Την ίδια ώρα, η αντιστροφή στην καμπύλη των αποδόσεων του 5ετούς ομολόγου και του 3μηνου εντόκου γραμματίου των ΗΠΑ, έστειλε μία ακόμη ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία απειλείται με ύφεση.

 

Στα εταιρικά νέα, άλμα άνω του 18% σημείωσε η μετοχή της Versum Materials, στον απόηχο της είδησης ότι η γερμανική Merck KGaA υπέβαλε προσφορά για την απόκτηση της αμερικανικής κατασκευάστριας ηλεκτρονικών υλικών, ύψους 5,9 δισ. δολ. σε μετρητά.

 

Η Merck ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εξαγοράσει τη Versum έναντι 48 δολ. ανά μετοχή, ποσό που περιέχει premium 16% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της Versum και 52% σε σχέση με την τιμή της μετοχής πριν από μια προσφορά που υπέβαλε τον περασμένο μήνα η Entegris.

 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της General Electric είχε άνοδο 1,97%, καθώς ο Andrew Obin, αναλυτής της Merrill, ανέφερε σε υπόμνημά του ότι οι υποχρεώσεις από τις ασφαλιστικές δραστηριότητες της GE Capital «πιθανόν να έχουν περιοριστεί».

 

Η μετοχή της G.E. έχει σημειώσει άλμα άνω του 50% στους τρεις τελευταίους μήνες, ωστόσο ο Stephen Tusa, αναλυτής της JP Morgan, εκτιμά πως η ανάκαμψή της ήταν υπερβολική και αναμένει περαιτέρω απώλειες.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΒάρκιζα: Βρέφος απανθρακώθηκε σε διαμέρισμα
Επόμενο άρθροΑξιοσημείωτο διπλωματικό επίτευγμα η Συμφωνία των Πρεσπών