Τη σπουδαιότητα των εξαγωγών, αλλά και της προσέλκυσης παραγωγικών επενδύσεων υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας,  υποδεχόμενος τους εκπροσώπους της BusinessEurope για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και Επενδύσεων, που φέτος πραγματοποιείται στη χώρα μας.

 

Ο κ. Φέσσας σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να στείλει το μήνυμα πως είναι ανοιχτή σε επενδύσεις και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, που στηρίζει τις επιχειρήσεις. Έτσι, όπως είπε, θα έρθουν καλές θέσεις εργασίας και αμοιβές.

 

«Η BusinessEurope, που είναι ο φορέας που εκπροσωπεί τους εργοδότες στην Ευρώπη, επέλεξε φέτος την Ελλάδα για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και Επενδύσεων και να δώσει έτσι το μήνυμα ότι η χώρα μας πρέπει να είναι πρόθυμη και ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις, να είναι πρόθυμη και ανοιχτή να δημιουργήσει ένα φιλοεπενδυτικό και φιλοεπιχειρηματικό περιβάλλον.  Αυτό ευχόμαστε, σε αυτό προσβλέπουμε, ούτως ώστε να έρθουν καλές δουλειές  και καλές αμοιβές στους Έλληνες εργαζομένους» τόνισε ο κ. Φέσσας.

 

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση στην Ε.Ε. το διεθνές εμπόριο δημιουργεί 2,3 τρισ. ευρώ προστιθέμενη αξία και υποστηρίζει 36εκ. θέσεις εργασίας (με 450.000  εξ αυτών στην Ελλάδα), με αύξηση άνω του 65% την περίοδο 2000 – 2017.

 

Αυτές οι θέσεις εργασίας αμείβονται κατά μέσο όρο 12% καλύτερα από τις θέσεις στην υπόλοιπη οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή της Ελλάδας στο διεθνές εμπόριο παραμένει περιορισμένη αν και σταθερή. Η αύξηση των εξαγωγικών μας επιδόσεων δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να μεταφράζεται σε μεγαλύτερη συμμετοχή στο διεθνές εμπόριο. Οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώνονται το 2017 σε 0,184% των παγκόσμιων εξαγωγών, στο ίδιο περίπου επίπεδο των αρχών της 10ετίας του 2000, όταν οι αντίστοιχες εξαγωγές στην παγκόσμια οικονομία αυξανόντουσαν με ταχύτερους ρυθμούς.

 

5 Δράσεις για την ενίσχυση των εξαγωγικών επιδόσεων

 

Με στόχο την ενίσχυση της εξαγωγικής επίδοσης της χώρας κατετέθησαν προτάσεις για Δράσεις που αφορούν:

 

Συνεχή ενημέρωση των εξαγωγικών επιχειρήσεων για τις δυνατότητες που προσφέρουν οι Συνθήκες Ελεύθερου Εμπορίου.

 

Ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση των Συνθηκών Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ.

 

Δημιουργία Ενιαίου Εθνικού Φορέα Εξωστρέφειας.

 

Ενίσχυση δράσεων προώθησης των εξαγωγών μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ.

 

Προγράμματα μεγέθυνσης της εξαγωγικής βάσης της χώρας.

 

Νέα στρατηγική 

 

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, σημείωσε πως σε μια περίοδο έντονων διεθνών εμπορικών ανατροπών η ελληνική βιομηχανία χρειάζεται μια νέα στρατηγική για το διεθνές εμπόριο και την προσέλκυση επενδύσεων ευθυγραμμισμένη με τις ευρωπαϊκές πρακτικές. «Όλες οι ανατροπές στις παγκόσμιες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις επιβάλλουν τη διαθεσιμότητα μηχανισμών και διαδικασιών ενθάρρυνσης επενδύσεων, ανάλογης αποτελεσματικότητας με την ΕΕ (τουλάχιστον). Όμως αυτούς τους μηχανισμούς δεν τους διαθέτει ακόμα η Ελλάδα» τόνισε.

 

Δυστυχώς, όπως είπε, η μεταρρυθμιστική κόπωση είναι εμφανής. Χωρίς ακόμα μεγαλύτερη μεγέθυνση της παραγωγικής βάσης, χωρίς στήριξη της καινοτομίας, χωρίς άρση των εμποδίων στο επιχειρηματικό περιβάλλον, χωρίς επενδυτική κινητοποίηση, χωρίς άρση της υπερ-φορολόγησης και του μη μισθολογικού κόστους, χωρίς ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας δεν θα μπορέσουμε να έχουμε κάποια ουσιώδη μεταβολή στον παραγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας, προειδοποίησε.

 

Bergstrom: Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και Επενδύσεων (IRC) της BusinessEurope, κ. Niklas Bergstrom, δήλωσε: «η Επιτροπή εξέτασε στη συνεδρίαση της στην Αθήνα πώς η νέα στρατηγική για το ελεύθερο εμπόριο και τις επενδύσεις θα προωθήσει αποτελεσματικά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προϋποθέτουν ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον με λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερα εμπόδια για τον επενδυτή, σεβασμό στο κράτος δικαίου, ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς και ευκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ειδικά για τις ΜμΕ.»

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜέτρα πολιτικής για την ανάπτυξη της βιομηχανίας
Επόμενο άρθροΚρίσιμο ραντεβού Γεννηματά – Παπανδρέου