Αυξητικές οι διαθέσεις των καταναλωτών

 

Τα σούπερμαρκετ είδαν το τζίρο τους να αυξάνεται καθώς το α’ τρίμηνο καταγράφηκε  άνοδο 4% σε ότι αφορά την αξία πωλήσεων και 2,9% ως προς τον όγκο συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI Hellas.

 

Οι Gigacategories

Mε δυναμική από τις πολύ καλές επιδόσεις του Ιανουαρίου (στον οποίο συμπεριλήφθηκε και η τελευταία ημέρα του 2018) στο πρώτο τρίμηνο του 2019, όλες οι μεγάλες κατηγορίες (gigacategories) κινήθηκαν για ακόμη μια φορά ανοδικά, με τα τρόφιμα να επιδεικνύουν τη σημαντικότερη ανάπτυξη (+4,7% σε αξία πωλήσεων και +3,5% σε όγκο πωλήσεων). Τα είδη προσωπικής φροντίδας (ΗΒΑ) κατέγραψαν άνοδο 1,1% σε αξία και 1,2% σε όγκο, ενώ στα είδη νοικοκυριού (Ηousehold) σημειώθηκε άνοδος 1,4% σε αξία αλλά κάμψη -0,8% όγκο.

 

Επίσης, όλες οι επιμέρους βασικές 11 υπο-κατηγορίες που καταγράφει η εταιρεία, κινήθηκαν ανοδικά εκτός από τα «Είδη μαγειρικής» (Cooking aids, ingredients & condiments), που υποχώρησαν κατά -0,8% σε αξία και κατά 0,4% σε όγκο πωλήσεων.

 

Η σημαντικότερη άνοδος καταγράφηκε στα Αλκοολούχα Ποτά (+11 σε αξία πωλήσεων και +8,1% σε όγκο) καθώς και στα Snacks (+7% σε αξία πωλήσεων και +7,4% σε όγκο).

 

Ακόμη, θα πρέπει να αναφερθεί πως στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, η ιδιωτική ετικέτα, σύμφωνα με την ΙRI, κατέγραψε άνοδο 2%, με το μερίδιο αγοράς της να ανέρχεται στο 16% πλέον.

 

Τα hypermarkets σέρνουν το χορό

Τέλος, σε επίπεδο format, αξίζει να σημειωθεί πως τα hypermarkets συνεχίζουν να καταγράφουν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης (+8%), ωστόσο έχουν τη μικρότερη συνεισφορά στη συνολική πίτα, με μερίδιο 12,2% όσον αφορά την αξία πωλήσεων.

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Πολιτεία να προστατεύει πραγματικά την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς
Επόμενο άρθροΧρεώσεις στις συναλλαγές μέσω ΑΤΜ δρομολογούν οι τράπεζες