Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020, 16:58

Ζήσης Ψάλλας

Αν χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που μετράει τα βήματά σας μπορεί να βρείτε ότι είναι πολύ λιγότερα από τον μαγικό αριθμό των 10.000 βημάτων την ημέρα. Αλλά μην ανησυχείτε τόσο πολύ γιατί μια μελέτη διαπίστωσε ότι μόλις 4.400 βήματα την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας στις γυναίκες κατά 41%. 

Ωστόσο, 4.400 βήματα την ημέρα είναι ένας πολύ μικρός αριθμός βημάτων. Ο στόχος είναι τα 10.000 βήματα την ημέρα; Αυτός ο στόχος, παρότι βασίζεται σε ορισμένα στοιχεία, είναι πιθανότατα ένα εργαλείο μάρκετινγκ. Για παράδειγμα, το 1965, η Yamasa Clock and Instrument Company, στην Ιαπωνία, πούλαγε ένα βηματόμετρο που ονομάζεται «Manpo-kei», το οποίο μεταφράζεται περίπου σε «δέκα χιλιάδες βήματα» στα ιαπωνικά. Όμως, για πολλούς ηλικιωμένους τα 10.000 βήματα την ημέρα μπορεί να είναι ένας πολύ αποθαρρυντικός στόχος. Τέθηκε απλά ένα στρογγυλός αριθμός.

Αν μπορείτε να φτάσετε τα 10.000 βήματα την ημέρα, αυτό είναι πολύ καλό και σίγουρα κανείς δεν πρέπει να αποθαρρύνεται από το να φτάσει αυτόν το στόχο. Αλλά έχουμε αφήσει πίσω την εποχή των συμβουλών που ήταν ίδιες για όλους. Για κάποιους αυτός ο στόχος δεν είναι εφικτός. 

Αρκετοί άνθρωποι κάνουν γύρω στα 2.500 βήματα την ημέρα για απλά κανονικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα για να πάνε στο γραφείο τους, οπότε η προσθήκη 2.000 βημάτων την ημέρα πάνω από αυτό είναι εφικτό. Ακόμη και ένας μικρός αριθμός βημάτων πάνω από τη ρουτίνα σας σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα. Δεν χρειάζεται να περπατάτε πολλά χιλιόμετρα ή να ξοδεύετε πολύ χρόνο στο γυμναστήριο -αν μπορείτε φυσικά κάντε το.

Μόλις καθορίσετε τους στόχους σας, δοκιμάστε τις παρακάτω ιδέες που μπορεί να σας βοηθήσουν:

  • Πάρτε τα ακουστικά σας για να ακούτε μουσική από τη κινητό σας τηλέφωνο.
  • Μια μελωδία ή κάτι με έντονο ρυθμό μπορεί να κάνει τη δραστηριότητα πιο ευχάριστη και να σας παρακινήσει να περπατήσετε πιο γρήγορα. Έχετε κατά νου ότι δεν είναι μόνο ο αριθμός των βημάτων που έχει σημασία για την υγεία σας, είναι και η ταχύτητα.
  • Περπατήστε όταν περιμένετε κάποιον φίλο σας ή έχετε ένα ραντεβού.
  • Αν πάτε κάπου με το αυτοκίνητο, μην αγχώνεστε για να παρκάρετε κοντά. Επιλέξτε θέσεις στάθμευσης που μπορεί να είναι πιο μακριά και περπατήστε τον υπόλοιπο δρόμο. Ανεβαίνετε σκαλοπάτια όταν σας δίνετε η ευκαιρία -και κατεβαίνετε επίσης. 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020, 16:58

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Μητσοτάκης: Τα λόγια πλέον δεν αρκούν – Πρέπει να δούμε πράξεις από την Τουρκία
Επόμενο άρθρο«Δεν είναι αλήθεια ότι θα φύγουν 8-10 παίκτες»