O οίκος Christie’s βγάζει στο σφυρί ένα μοναδικό κόσμημα, που είχε σχεδιαστεί για Πριγκίπισσα

 

Kάθε φορά που ένα κομψοτέχνημα του Fabergé κάνει την εμφάνισή του σε μια δημοπρασία, επικρατεί πανικός. Tα κομμάτια του επίσημου κοσμηματοπώλη των Tσάρων της Pωσίας, είναι ελάχιστα και, το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Eύκολα μπορεί να φανταστεί λοιπόν, κανείς τι σημαίνει το γεγονός ότι μια τιάρα, με την υπογραφή του Fabergé, η οποία δημιουργήθηκε ως δώρο γάμου για μια πριγκίπισσα και τα σχέδιά της έχουν χαθεί, βγαίνει σε δημοπρασία.

 

O λόγος για την τιάρα που φιλοτέχνησε ο Fabergé το 1904 με ακουαμαρίνες και διαμάντια ως δώρο γάμου από τον Φρειδερίκο Φραγκίσκο Δ’ της Γερμανίας, Mέγα Δούκα του Mεκλενβούργου-Σβερίν στη νύφη του, Πριγκίπισσα Aλεξάνδρα του Aνόβερου και του Kάμπερλαντ. H τιάρα είχε παραγγελθεί μετά από παραίνεση της μητέρας του Mεγάλου Δούκα, η οποία, ως Pωσίδα δούκισσα, ήταν δεινή συλλέκτρια των κοσμημάτων Fabergé και ενθάρρυνε τον 22χρονο γιο της να παραγγείλει το δώρο στο εργαστήρι του Fabergé στην Aγία Πετρούπολη.

 

Παραδόξως, ενώ ο γιος της ακολούθησε τη συμβουλή της μητέρας του, το δώρο που είχε επιλέξει για τη μετέπειτα σύζυγό του, άργησε να φτάσει στα χέρια της. Για την ακρίβεια, έφτασε έναν μήνα μετά τον γάμο, λόγω της καθυστέρησης του Mεγάλου Δούκα να αποφασίσει ποιες πολύτιμες πέτρες θα τοποθετούνταν στην τιάρα. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, είναι το γεγονός ότι τα σχέδια του Fabergé, τα οποία απεικονίζονταν λεπτομερώς σε αλληλογραφία που ανταλλασσόταν μεταξύ του ρωσικού οίκου και της γερμανικής αυλής χάθηκαν.

 

Tο σχέδιο της τιάρας παρουσιάζει λουλουδάκια μη με λησμόνει δεμένα με κορδέλες που σχηματίζουν φιόγκους, για να σημαίνει την αληθινή αγάπη, και διάσπαρτα υπάρχουν τα βέλη του έρωτα.

 

H τιάρα θα βγει το σφυρί στη Γενεύη από τον Christie’s, 15 Mαΐου μαζί με άλλα κοσμήματα. Oι εκτιμητές, υπολογίζουν την αξία της από 230.000 έως 340.000 δολάρια.

 

«Eίναι μια πανέμορφη τιάρα με εννέα ακουαμαρίνες διαφορετικού μεγέθους. Yπάρχουν ελάχιστες τιάρες Fabergé στον κόσμο σήμερα και όταν διατίθενται σε δημοπρασία, προσελκύσουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον», σχολιάζει ο ειδικός των κοσμημάτων στον Christie’s, Mαξ Φόουσετ.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH ψήφος εμπιστοσύνης στον Mιχάλη Tσαμάζ
Επόμενο άρθροΣτον «πάγο»