Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι από τις πιο μακροχρόνιες και δύσκολες -με πολλές δικογραφίες- δίκες. Την προηγούμενη εβδομάδα το ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μοιράζοντας ποινές στους κατηγορουμένους.

Ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηναίων μίλησε στη ΕΡΤ και εξήγησε τις πιθανές ποινές που θα εκτίσουν οι κατηγορούμενοι. Ο Ρουπακιάς θα εκτίσει πιθανότατα πάνω από 17 χρόνια, οι υπόλοιποι επικεφαλής γύρω στα 5-6 χρόνια ενώ τα λοιπά μέλη το πολύ 2-3 χρόνια, εκτιμά ο Δ. Βερβεσός.

Φαίνεται ωστόσο πως ο δικηγορικός σύλλογος είναι ευχαριστημένος με τη διαδικασία και το αποτέλεσμα της δίκης. «Η δίκη της Χρυσής Αυγής κράτησε συνολικά 7,5 χρόνια (2 χρόνια συλλογή στοιχείων, 5,5 χρόνια η εκδίκαση). «Είμαστε προβληματισμένοι για την καθυστέρηση που έγινε η διαδικασία ποινικής δίωξης κατά της Χρυσής Αυγής, διότι καθυστέρησε πολύ και η δημοκρατία και η ελληνική δικαιοσύνη να ασχοληθούν, παρά ταύτα είμαστε ευτυχείς που σε αυτή την δύσκολη δίκη δόθηκε η δυνατότητα στους κατηγορουμένους και στους δικηγόρους να αναπτύξουν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι ήταν μία δίκη που καταδίκασε ανθρώπους με μια συνοπτική διαδικασία», δήλωσε ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου.

Επίσης ξεκαθάρισε ο κ. Βερβεσός ότι η εκδίκαση είναι μια διαδικασία πολύ μεγάλη που δεν έχει τελειώσει ακόμα. Αρχικά η πρωτόδικη υπόθεση θα μεταφερθεί στο Εφετείο, κάτι που συμβαίνει για όλους τους κατηγορούμενους, ακόμα και για αυτούς που δικάζονται για τα πιο βαριά εγκλήματα. Στη συνέχεια η υπόθεση μπορεί να πάει σε δεύτερο βαθμό, έπειτα στον Άρειο Πάγο και ίσως στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. «Δίκες σαν και αυτή της Χρυσής Αυγής δεν συμβαίνουν συχνά και παίρνουν χρόνο, είμαστε στο πρώτο στάδιο μιας συνολικής διαδικασίας, που μπορεί συνολικά να κρατήσει 3-5 χρόνια ακόμα» υπογράμμισε ο κ. Βερβεσός.

Η κρίση του δικαστηρίου και το ανασταλτικό αποτέλεσμα της Εφέσου θα επηρεαστεί από το είδος του εγκλήματος, που τέλεσαν οι κατηγορούμενοι, τη βαρύτητα των ποινών που τους επιβλήθηκε και τα προσωπικά στοιχεία του καθενός.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο τελευταίο «αντίο» στον Γιώργο Καλύβα
Επόμενο άρθροΆγγελος Συρίγος: Η Τουρκία επιλέγει την ένταση (video)