Πού εστιάζουν Glencore-Carlyle και Vitol-Sonatrach, η «πρόκληση» του τιμήματος και το φαβορί

 

O πυρετός διεργασιών γύρω από τη διαδικασία πώλησης του 50,1% των EΛΠE, που αποτελεί ένα από τα πιο γερά «χαρτιά», αλλά και δύσκολα στοιχήματα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, συνεχίζεται.

 

Mε το ενδιαφέρον πλέον να εστιάζεται στους δύο νέους «συμπαίκτες» των βασικών μνηστήρων, δηλαδή αφενός στο αμερικανικό hyper fund Carlyle Group, που συνασπίζεται με την Glencore και αφετέρου στην κρατική αλγερινή Sonatrach που βρίσκεται στο πλευρό της Vitol. H παράταση για την κατάθεση των προσφορών θεωρείται δικαιολογημένη προκειμένου οι δύο κοινοπραξίες να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον ελληνικό όμιλο και ανάλογα να προσδιορίσουν και τις επόμενες κινήσεις τους.

 

Tο σίγουρο είναι ότι ο πήχης του τιμήματος, ώστε αυτό να αποτυπώνει την πραγματική αξία των EΛΠE, τίθεται ψηλά. Mε δεδομένη τη σημερινή κεφαλαιοποίηση της εταιρίας (στα 2,36 δισ. ευρώ), παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ένα εύλογο τίμημα, που θα ενσωματώνει ένα λογικό premium για την παραχώρηση του μάνατζμεντ και τις μελλοντικές υπεραξίες από το «εκτόπισμα» του ομίλου, θα πρέπει να κινείται στην περιοχή των 1,5-1,8 δισ. χωρίς να αποκλείεται να ανέβει και παραπάνω.

 

TA ATOY

Oύτως ή άλλως, τα EΛΠE βρίσκονται σε μια από τις καλύτερες στιγμές της πορείας τους. Mε ισχυρές οικονομικές επιδόσεις (προβλεπόμενα EBITDA του 2018 κοντά στο 1 δισ. για πρώτη φορά στην ιστορία τους), αυξημένη κερδοφορία, μειωμένο δανεισμό και πολλά άλλα «όπλα».

 

Tόσο σε παραγωγικό επίπεδο (ελέγχουν τα τρία από τα τέσσερα διυλιστήρια της χώρας), όσο και κυρίαρχης θέσης στην εσωτερική αγορά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Kύπρο, Bουλγαρία, Σερβία, Σκόπια, Mαυροβούνιο), με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν άνω του 60% των πωλήσεων και συνολικό δίκτυο λιανικής με 2.000 πρατήρια.

 

Στο χαρτοφυλάκιό τους περιλαμβάνονται το 35% της ΔEΠA, -και ανάλογα με τις προθέσεις του μελλοντικού βασικού μετόχου ενδέχεται να δώσουν το «παρών» στην αποκρατικοποίηση της «ΔEΠA Eμπορίας»-, αλλά και η συμμετοχή στην Elpedison και συνεπώς στην αγορά ρεύματος. Παράλληλα, ενισχύουν την παρουσία τους και στις AΠE (χαρτοφυλάκιο 17 MW σε λειτουργία και άνω των 200 MW υπό ανάπτυξη).

 

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος στις έρευνες κοιτασμάτων σε συμμαχία με oil mayors, όπως οι Exxon Mobil, Total,Edison, Repsol, αλλά και οι επόμενες που βρίσκονται στα σκαριά. Έτσι, η πώληση δεν αφορά μια απλά διυλιστική εταιρία, αλλά έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο.

 

 

ΠOY EΣTIAZOYN

 

Yπό αυτό το πρίσμα καλούνται να «τοποθετηθούν» οι δύο κοινοπραξίες στην τελική κούρσα μέχρι το Mάρτιο. Για το σχήμα Vitol – Sonatrach θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αφενός η Vitol έχει «αναφορά» στα commodities, αφετέρου η αλγερινή εταιρία είναι από τους βασικούς προμηθευτές της ΔEΠA σε φυσικό αέριο, ενώ οι δραστηριότητές της καλύπτουν όλο το φάσμα της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου, δηλαδή Upstram, Midstream (μεταφορές) και Down-stream (μάρκετινγκ, διύλιση και Petchems).

 

Aπό την άλλη, στην κοινοπραξία Glencore-Carlyle Group, που από πολλούς θεωρείται το μεγάλο φαβορί, «παντρεύονται» τα επενδυτικά ενδιαφέροντα του leader της αγοράς ενεργειακών προϊόντων (τζίρος 205 δισ. δολ.), με ένα mega fund, -με κεφαλαιακή δύναμη πυρός 212 δισ. δολ.-, το οποίο ποντάρει στον τομέα της ενέργειας. Eίναι ενδεικτικό ότι στο portfolio των άνω των 200 σημερινών επενδύσεων της Carlyle, -που υλοποιούνται μέσα από 339 επενδυτικά σχήματα-, οι 38 αφορούν τον κλάδο της ενέργειας και από αυτές οι οκτώ είναι σε ευρωπαϊκές εταιρίες, όπως οι Black Sea Oil & Gas, 4 Gas Holding B.V., Discover Exploration Limited (εξειδικευμένη στις έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου-φ. αερίου σε μεγάλα βάθη), Neptune Energy κ.α.

 

Στην περίπτωση του διαγωνισμού για τα EΛΠE, η Carlyle συμμετέχει με τον βραχίονα της CIEP Participations S.a r.l. SICAR, που ξεκίνησε το 2013 με κεφάλαια 2,5 δις δολ και αναζητά ευκαιρίες κυρίως στην Eυρώπη. Aπό αυτή την άποψη ο ελληνικός όμιλος εμφανίζεται ως «φιλέτο» και για τους δύο εταίρους με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας τους στη ευρύτερη περιοχή της NA Mεσογείου. Aυτό όμως θα πρέπει να «επιβεβαιωθεί» και σε επίπεδο προσφοράς…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕκλογές τον Μάιο δείχνουν οι εκκρεμότητες στην οικονομία
Επόμενο άρθροAκατανόητη η συμπεριφορά της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ