To DNA του ανθρώπου, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, μοιάζει αρκετά με εκείνο της μπανάνας, της γάτας, αλλά και της μύγας!

Αυτά και άλλα πολλά θέματα που αφορούν τη γενετική, θα μάθει κανείς στο νέο επεισόδιο του «Celebrity Science», το οποίο είναι αφιερωμένο στη γενετική. Καλεσμένοι, ο γνωστός stand up κωμικός Βύρωνας Θεοδωρόπουλος και η Μυρτάνη Πιερή, βιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, όπου διδάσκει ανθρώπινη φυσιολογία και μοριακή βιολογία.

Νέα θεματολογία, καινούριοι καλεσμένοι αλλά πάντα ο ίδιος στόχος της SciCo (Science Communication) που εμπνεύστηκε το Celebrity Science: Να κάνει την επιστήμη πιο προσιτή σ’ εκείνους που δεν την αγαπάνε ή τη φοβούνται.

Δείτε παρακάτω το επεισόδιο:

 

Τι είναι το Celebrity Science

Πρόκειται για εκπομπή στο YouTube, η οποία προσεγγίζει την επιστημονική γνώση με τρόπο ελκυστικό, κατανοητό και-εν τέλει απολαυστικό. Καλεσμένοι, καταξιωμένοι επιστήμονες και celebrities-πρόσωπα γνωστά από την τηλεόραση, το διαδίκτυο και τον καλλιτεχνικό χώρο, οι οποίοι συνομιλούν για επιστημονικά θέματα και παίζουν ενδιαφέροντα παιχνίδια.

Σε κάθε επεισόδιο, το οποίο διαρκεί 15-20 λεπτά, κάθε καλεσμένος celebrity δοκιμάζει τις γνώσεις-μερικές φορές και την τύχη του σε μια επιστήμη, παίζοντας παιχνίδια εμπνευσμένα από αυτή. Ως συνομιλητή έχει απέναντί του έναν καταξιωμένο εκπρόσωπο του συγκεκριμένου επιστημονικού κλάδου. Τα παιχνίδια περιλαμβάνουν ερωτήσεις γνώσεων ή κρίσης. Το αποτέλεσμα; Μια κουβέντα με πολύ χιούμορ, η οποία καταλήγει να κάνει πιο προσιτές, έννοιες πολύπλοκες, χωρίς καν να το πάρουμε χαμπάρι.
Σκηνοθέτης και υπεύθυνος για το περιεχόμενο είναι ο Γιάννης Σαρακατσάνης, ενώ εμπνευστής και συντονιστής ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος.

Στόχος, η μετάδοση της γνώσης στο ευρύ κοινό και κυρίως στους νέους, ανεξαρτήτως φύλου, εκπαίδευσης, κοινωνικού πλαισίου, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση του επιστημονικού αναλφαβητισμού.

Το Celebrity Science ξεκίνησε πιλοτικά στο Athens Science Festival 2018 μέσα από κάποιους απρόσμενους διαλόγους μεταξύ επιστημόνων και γνωστών προσώπων από την τηλεόραση, το θέατρο κ.λπ. Πλέον, περίπου ανά δύο εβδομάδες ανεβαίνει και ένα νέο επεισόδιο στο ομώνυμο κανάλι στο YouTube.

Προηγούμενο άρθροΨήφισε το αγαπημένο σου Pokemon για το 2020
Επόμενο άρθροΓια πρώτη φορά κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβούλων των Βορείων Σποράδων