H έγκριση των λοιμωξιολόγων απομένει για να ανοίξουν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί. Την οριστική απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα λάβει υπόψη και τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας για τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, το άνοιγμα των δημοτικών είχε προσδιοριστεί στην 1η Ιουνίου με την προϋπόθεση ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες το επέτρεπαν.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε την περασμένη Παρασκευή με εκπαιδευτικούς ξεκαθάρισε πως όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι υπό την καθοδήγηση και τις συστάσεις των ειδικών.

Την τελική απόφαση θα λάβει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά και από την τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πάντως, στην περίπτωση που τα δημοτικά σχολεία ανοίξουν τις πόρτες τους, δεν θα είναι τα μόνα, καθώς σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα ανοίξουν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, καθώς επίσης και ιδιωτικές και δημόσιες κατασκηνώσεις.

Την Δευτέρα θα ληφθούν οι αποφάσεις για το εάν θα ανοίξουν τα δημοτικά την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην τακτική ενημέρωση Γ.Γ.Π.Π. – Ε.Ο.Δ.Υ. για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο άνοιγμα των σχολείων. Υπογράμμισε ότι οριζόντιες αποφάσεις για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να λαμβάνονται σε αυτή τη φάση.

«Το άνοιγμα των σχολείων για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί» είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ότι «η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα περισσότερα παιδιά – υπό προϋποθέσεις – στην κανονικότητα που τους στερήσαμε» , καθώς τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Μπορούν να επιστρέψουν τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία, «με κανόνες υγιεινής, με κάποια μέτρα απόστασης προσαρμοσμένα στη λειτουργία του σχολείου, στην ασφάλεια των παιδιών και του προσωπικού», δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Το σημαντικότερο, όπως είπε, είναι να έχουμε ένα συνεχή έλεγχο και εκτίμηση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο κατά το δυνατό ώστε το τρίπτυχο του ελέγχου, της ιχνηλάτησης και της απομόνωσης να τηρείται και στο χώρο του σχολείου.

Σημείωσε πως ό,τι και να εισηγηθεί η ειδική επιστημονική επιτροπή, ότι και να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά θα την λάβουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον οι δικοί τους άνθρωποι.

Από το υπουργείο Παιδείας, αν και δεν έχουν γίνει γνωστά τα επίσημα αριθμητικά στοιχεία για την επιστροφή των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε γυμνάσια και λύκεια, υπάρχει ικανοποίηση για την πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής.

Υπενθυμίζεται, ότι τα λύκεια άνοιξαν τις πόρτες τους για τους μαθητές της Γ’ λυκείου πριν από δύο εβδομάδες -την 11η Μαΐου- και την περασμένη Δευτέρα -την 18η Μαΐου- άνοιξαν και τα γυμνάσια και επέστρεψαν στις αίθουσες και οι μαθητές της Α’ και Β’ λυκείου.

Ετοιμασίες για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020

Παράλληλα, η προετοιμασία για τη διεξαγωγή των φετινών Πανελλαδικών έχει ξεκινήσει. Ήδη, με σχετική ΚΥΑ, καθορίστηκε ότι κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 θα είναι προαιρετική η χρήση μάσκας για τους υποψηφίους και υποχρεωτική για τους επιτηρητές, απαραίτητη η απόσταση 1,5 μέτρου και πρόβλεψη για φυσικό αερισμό στις αίθουσες και χωρίς ανεμιστήρες.

Επιπλέον, ορίστηκαν τα εξεταστικά κέντρα και τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ακολουθήσει η κατανομή των υποψηφίων σε αυτά.

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία έχει συνοδευτεί και με αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, που αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου της ζωντανής μετάδοσης μαθημάτων, σε περίπτωση απουσίας μαθητή, ο οποίος δεν δύναται να παρακολουθήσει με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, επειδή ανήκει στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από COVID-19.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) έχουν καλέσει σε κινητοποίηση τους εκπαιδευτικούς την Τρίτη 26 Μαΐου, στις 19:00 στα Προπύλαια, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να αποσυρθεί το «αντιεκπαιδευτικό» -όπως το χαρακτηρίζουν- πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, να καταργηθεί η τροπολογία και να μην εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για την ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων.

Τη Δευτέρα ανοίγουν και τα πανεπιστήμια

Τις πύλες τους θα ανοίξουν τα ΑΕΙ ξανά αύριο, Δευτέρα 25 Μαΐου, προκειμένου να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το εξάμηνο.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚάναμε το καθήκον μας-Σειρά σας να κάνετε το δικό σας
Επόμενο άρθροΔυναμική παρουσία της ΕΡΤ στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης