Αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη των εκλογών «βλέπει» το πολιτικό σύστημα, καθώς τα κομματικά επιτελεία σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση δουλεύουν με βασικό ορίζοντα την 9η Απριλίου για την κάλπη της απλής αναλογικής. Εν αναμονή της επίσημης απάντησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην… ερώτηση του ενός εκατομμυρίου για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα, γεννάται άλλο ένα ερώτημα: Πότε και πώς θα ανακοινωθεί;

«Ο μόνος λόγος που είχε ο κ. Μητσοτάκης να πάει στη Βουλή θα ήταν για να δώσει την ημερομηνία των εκλογών και αντί να κάνει αυτό, εμφανίστηκε για να παριστάνει ότι κυβερνά κάποια άλλη χώρα» είπε ο ΣΥΡΙΖΑ για την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Ο Μητσοτάκης επιμένει ωστόσο σε κλειστά χαρτιά για την ακριβή ημερομηνία, όσο κι αν πυκνώνει εμφανώς τις αναφορές του στην επικείμενη αναμέτρηση. «Οι εκλογές της Άνοιξης θα φέρουν την άνοιξη στον τόπο» είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής. «Οι εκλογές δεν αργούν και τόσο» είχε αναφέρει το προηγούμενο βράδυ ενώπιον κομματικού ακροατηρίου στο Περιστέρι.

Πρώτα η Θεσσαλονίκη, μετά το Υπουργικό

Για τις επόμενες – το λιγότερο – επτά ημέρες δεν αναμένονται πάντως ξαφνικά αποκαλυπτήρια. Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του ρίχνουν προς το παρόν το βάρος στο μπαράζ περιοδειών στα επόμενα 24ωρα. Ο Μητσοτάκης μεταβαίνει την Παρασκευή (24 Φεβρουαρίου) στη Λάρισα και το Σάββατο (25 Φεβρουαρίου) στα Γρεβενά ενώ κλειδωμένη για την ερχόμενη Τετάρτη (1η Μαρτίου) είναι η επιστροφή του εκ νέου στον Βορρά. Στα δυτικά της πόλης του Θερμαϊκού, συγκεκριμένα, για πρώτη φορά αφότου ανακοινώθηκε η αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης.

Οι πληροφορίες του in, αναφέρουν ότι πρώτα θα γίνουν αυτά και έπειτα θα συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο. Το νωρίτερο δηλαδή στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, συνεπώς) ενώ στην ατζέντα της συνεδρίασης στο Μαξίμου είναι ο κατώτατος μισθός. Σημειώνεται ότι στις 4 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ 2Γ/2022, τον οποίο περιμένουν δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Τα σενάρια

Από τις συζητήσεις στο παρασκήνιο προκύπτει ότι κάποιοι βλέπουν σενάριο αποκάλυψης του εκλογικού χρονοδιαγράμματος από τον Μητσοτάκη στην επικείμενη – κατά τα φαινόμενα τελευταία – συνεδρίαση με τους υπουργούς του. Δεν είναι ωστόσο το επικρατέστερο. Άλλοι εκτιμούν ότι θα αποφασιστεί ένα εμβόλιμο Υπουργικό πριν από τις 10 Μαρτίου, ωστόσο ούτε αυτή η σκέψη φαίνεται να προχωρά τελικά, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του Μητσοτάκη και με δεδομένο ότι έτσι κι αλλιώς θα έχει υπάρξει συνεδρίαση μερικά 24ωρα πριν.

Μια επίσκεψη στην Πρόεδρο;

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν τη σημασία που ο Μητσοτάκης δίνει στη «θεσμικότητα». Και σε κάθε περίπτωση εδώ και καιρό εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με… ημερομηνίες μόνο όταν προκηρύξει εκλογές – αυτό κάνει προς το παρόν.

Ενδεχομένως στην οπτική αυτή από ανθρώπους πέριξ του Μαξίμου να κρύβονται και οι απαντήσεις. Όπως εκτιμάται, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να κάνει τις ανακοινώσεις τους σε μία επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο. Με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου άλλωστε έχει εμπεδώσει τακτικές, μηνιαίες συναντήσεις. Προφανώς και στον δρόμο για τη διάλυση της Βουλής, πιθανότατα την Παρασκευή 10 Μαρτίου, υπάρχει ανεξάρτητα από όποιες άλλες κινήσεις γίνουν η προοπτική ενός τηλεοπτικού μηνύματος (διαγγέλματος) από τον Μητσοτάκη.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝέα Ιωνία: Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες του φονικού – Η σκληρή συμμορία πίσω από το αιματηρό περιστατικό
Επόμενο άρθροΑρτέμιδα: Σοβαρό τροχαίο – ΙΧ «καρφώθηκε» σε δέντρο