Αποκατάσταση της κανονικότητας (και όχι «επαναφορά» της) για τους πολίτες που την έχουν όσο κανείς άλλος ανάγκη, σήμανε η επαναλειτουργία των ΚΕΠΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε χρόνους ρεκόρ και σε πρωτόγνωρες συνθήκες υποδοχής και εισαγωγής στις Υγειονομικές Επιτροπές, η εμπειρία της νέας «κανονικότητας» από όσους εξετάστηκαν πρώτοι, έχει γίνει ήδη το θέμα συζήτησης στα μέσα δικτύωσης των ΑμΕΑ και των ανθρώπων που έχουν τη φροντίδα τους.

Μετά από ενάμισι μήνα διακοπής λειτουργίας λόγω Πανδημίας, από την Παρασκευή 15 Μαΐου οι Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ τέθησαν και πάλι στην υπηρεσία του πολίτη. Μέχρι τέλος του μηνός εξυπηρετούνται άμεσα και κατά προετεραιότητα τα πρωτοείσακτα περιστατικά, δηλαδή άτομα με αναπηρία που δεν είχαν πρόσβαση σε επιδόματα, βοηθήματα ή πάσης φύσεως παροχές που συνδέονται με τη διάγνωση της πάθησης.

Η αρχή έγινε από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ενώ σταδιακά ανοίγουν τα ΚΕΠΑ στις υπόλοιπες περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας και τις επόμενες ημέρες στην Νησιωτική Ελλάδα, μόλις αρθούν και οι σχετικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα έχουν εξεταστεί στο σύνολο τους και τα 7.981 πρωτοείσακτα περιστατικά μέχρι τις 10 Ιουνίου. Οι άλλες περιπτώσεις που καλύπτονται ως τώρα από συνεχείς παρατάσεις παλαιότερων διαγνώσεων και επιδομάτων, θα εξυπηρετηθούν ξανά από 1ης Ιουνίου -και μέχρι τέλος του μηνός στο σύνολό τους με βάση τον προγραμματισμό!

Η ταχύτητα εξυπηρέτησης είναι πρωτοφανής, αφού ήδη την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξετάστηκαν συνολικά 352 περιπτώσεις, με ελάχιστον χρόνο αναμονής, χωρίς περιττές καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες.

Την μετάβαση στο νέο καθεστώς επιμελήθηκε και επέβλεψε ο αρμόδιος υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος. Και για πρώτη φορά οι εξεταζόμενοι στα ΚΕΠΑ είχαν προκαθορισμένη ακριβή ώρα εξέτασης, για την οποία ενημερώθηκαν τηλεφωνικά και με SMS από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, έτσι ώστε να αποφευχθεί η αναμονή και οποιοσδήποτε συνωστισμός.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπήρχαν εξαιρετικές συνθήκες που υπερκάλυπταν τα προβλεπόμενα από τον ΕΟΔΥ μέτρα για την αντιμετώπιση του Κωρονοϊού, με καθολική συμμετοχή του προβλεπόμενου Υγειονομικού και Διοικητικού Προσωπικού.

Στο κτήριο της Αθήνας ο κ. Τσαγκαρόπουλος από την περίοδο της καραντίνας κατέγραψε τις σοβαρές ελλείψεις, ενώ συντόνισε και παρακολούθησε από κοντά την υπερπροσπάθεια που έγινε από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να τις αντιμετωπίσουν ως την άρση των περιοριστικών μέτρων, μέσα σε μόλις 15 μέρες.

Σε ένα κτίριο που οι γιατροί παραπονούνταν για την αδυναμία ανανέωσης του αέρα, αποκαταστάθηκε μετά από χρόνια η πλήρης λειτουργία του κλιματισμού και των αεραγωγών, επισκευάστηκαν τα παράθυρα, έγινε πλήρης αντικατάσταση των ειδών υγιεινής, τοποθετήθηκαν με ειδικό πλάνο τα καθίσματα στο χώρο αναμονής για να τηρούνται οι αποστάσεις και στην είσοδο, ενώ παράλληλα με άμεσες ενέργειες επετεύχθη απόλυτη επάρκεια σε όλα τα αναγκαία υλικά (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά, υλικό εξεταστηρίων) για τη λειτουργία των επιτροπών σε πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις.

Επιπλέον επιστρατεύθηκε από άλλες μονάδες το αναγκαίο προσωπικό, για τη φύλαξη, την καθαριότητα και την υποδοχή στους χώρους των ΚΕΠΑ που ανοίξουν ξανά.

Σε αρκετές περιπτώσεις το προσωπικό του ΕΦΚΑ, εξοπλισμένο με μάσκες και γάντια, συνόδευε τους εξεταζόμενους (που επίσης φορούσαν μάσκα, την οποία όσοι δεν είχαν παραλάμβαναν στην είσοδο) μέχρι τα εξεταστήρια.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι υγειονομικές επιτροπές θα εξετάζουν από Δευτέρα ως Παρασκευή και τις ώρες 8:00 έως 16:30 κατόπιν ειδοποίησης των ενδιαφερομένων με τηλεφωνική κλήση ή SMS στα οποία θα ενημερώνονται για την ακριβή ώρα εξέτασης τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, προς αποφυγή συνωστισμού, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέρχονται μόλις ένα πεντάλεπτο το νωρίτερο, πριν το προκαθορισμένο ραντεβού!

Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα αναβληθέντα αιτήματα, κυρίως για παράταση ήδη λαμβανόμενης παροχής, δεδομένου ότι με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου χορηγήθηκε νομοθετική παράταση τους, θα εξεταστούν από τις αρχές Ιουνίου με την πλήρη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών.

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ Μίλερ χαιρέτησε με το… πόδι τον προπονητή του όταν έγινε αλλαγή!
Επόμενο άρθροΚαθυστερεί η επανέναρξη ομαδικών προπονήσεων στη Serie A