Τα καταστήματα εστίασης προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επαναλειτουργία τους από τη Δευτέρα 25 Μαΐου, προκειμένου να τηρούνται οι νέοι κανόνες.

Οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης έχουν προβληματιστεί ιδιαίτερα για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται ανάμεσα στα τραπέζια, καθώς μειώνεται η χωρητικότητα και κατ’ επέκταση η πελατεία. Αρκετοί από αυτούς σκέφτονται να νοικιάσουν κάποιον εξωτερικό χώρο για να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα εάν αυτό είναι εφικτό. Όσα επιπλέον τ.μ. παραχωρηθούν από τους δήμους θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν μέχρι το τέλος του 2020.

Βασικοί κανόνες

Στα καταστήματα εστίασης θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 2 τ.μ. και έως 6 άτομα θα μπορούν να κάθονται σε κάθε τραπέζι.

Το προσωπικό θα φορά μάσκες, οι οποίες δεν είναι θα υποχρεωτικές για τους πελάτες.

θα υπάρχουν αντισηπτικά στα τραπέζια και ανεμιστήρες στον εσωτερικό χώρο.

Τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους

Την ερχόμενη Παρασκευή θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα εστίασης να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους σε κοινόχρηστους χώρους που θα παραχωρήσουν οι δήμοι.

Βάσει της τροπολογίας, θα μπορούν να γίνουν πεζοδρομήσεις και να μειωθούν τα τέλη κατά 50% όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για παραχώρηση επιπλέον τ.μ.

Σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης χώρου, θα επιβάλλονται πρόστιμα και τρίμηνη αφαίρεση άδειας.

«Η αύξηση του χώρου θα γίνεται με όρους και κανόνες» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha» ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στη ρύθμιση. Διευκρίνισε ότι πρέπει να υπάρχει ελεύθερος διάδρομος τουλάχιστον 1,50 μ. για τους πεζούς, δεν πρέπει να επηρεάζονται οι διαβάσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, ούτε οι οδεύσεις για τα άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι στόχος της ρύθμισης είναι «να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας, διότι και οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης βρίσκονται μπροστά σε πολύ μεγάλες δυσκολίες, καθώς η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας μειώνει πάρα πολύ τη δυναμικότητα των καταστημάτων τους. Άρα θα οδηγηθούν σε σαφώς μικρότερους τζίρους».

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠρόσθετα μέτρα για την ανακούφιση του αλιευτικού κλάδου
Επόμενο άρθροTo μήνυμα Ιβάν Σαββίδη για την γενοκτονία των Ποντίων