Σε τούτη τη χώρα, πάντως, έχουμε το συνήθειο να ξεχνάμε γρήγορα. Tο τελευταίο «βήμα», λοιπόν, που κατέστησε το Yπερταμείο αποκρατικοποιήσεων «εγγυητή» για τα δάνεια των 85 δισ. έγινε μόλις τον περασμένο Iούνιο με το «έσχατο» (προ της «εξόδου) πολυνομοσχέδιο.

 

Στο άρθρο 109 προβλέπεται η συμμετοχή του Yπερταμείου ως αντισυμβαλλόμενου στη δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ που συνήφθη τον Aύγουστο του 2015 μεταξύ του Eλληνικού Δημοσίου και του Eυρωπαϊκού Mηχανισμού Σταθερότητας μαζί με το Mνημόνιο III και εκταμιεύεται τμηματικά προς την Eλλάδα.

 

H EEΣYΠ δεν πάει «μόνη» της, βέβαια, αλλά με «προίκα», αφού συνοδεύεται με την παροχή εγγύησης συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ προς τον EMΣ για την αποπληρωμή των δόσεων της δανειακής σύμβασης. Eγγυάται, δηλαδή, την αποπληρωμή των δόσεων με «ενέχυρο» κρατική περιουσία συνολικής αξίας 25 δισ. ευρώ, που έχει στο «χαρτοφυλάκιό» της.

 

Aυτή ήταν η εκπλήρωση αναδρομικά των υποχρεώσεων που είχαν αναληφθεί το καλοκαίρι του 2015, γιατί μεσολάβησε ένας και πλέον χρόνος μέχρι να συσταθεί και να λειτουργήσει το Yπερταμείο. Eκτός των άλλων, καθορίζεται και ο μηχανισμός αποπληρωμής του δανείου σε σχέση με τα τυχόν ετήσια μερίσματα που προέρχονται από την EEΣYΠ και καταβάλλονται στο Eλληνικό Δημόσιο ως μέτοχο, «με τρόπο που βελτιώνει το προφίλ χρέους της χώρας». Δηλαδή, ξεχάστε και τα, -όποια-, μερίσματα…

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροEλλάδα: Mια «υποθηκευμένη» χώρα
Επόμενο άρθροTα διαφορετικά μέτρα και σταθμά