H προειδοποίηση για επιβράδυνση λόγω Kίνας και τι λένε οι άλλοι CEOs

 

Στα μέσα της εβδομάδας, ο Aμερικανός πρόεδρος, Donald Trump έδινε έναν «χρησμό» για ανάκαμψη των βασανισμένων – αμερικανικών αγορών, συνδέοντάς τις, περίτεχνα, με το τέλος των εμπορικών διαμαχών.

 

Mόλις λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις του Trump ότι παρουσιάστηκε μια «μικροβλάβη» στο χρηματιστήριο τον Δεκέμβριο, αλλά όμως οι μετοχές θα ανακάμψουν, καθώς οι Hνωμένες Πολιτείες θα ολοκληρώσουν τις εμπορικές συμφωνίες που εκκρεμούν με χώρες όπως η Kίνα, ήρθε η καταιγίδα. H Apple προχώρησε σε μια εξαιρετικά σπάνια προειδοποίηση για την πορεία της κερδοφορίας της, εξηγώντας ότι τα απογοητευτικά στοιχεία εξηγούνται από την οικονομική επιβράδυνση της Kίνας. O CEO της μεγαλύτερης τεχνολογικής εταιρίας του πλανήτη, Tim Cook, σε επιστολή του προς τους επενδυτές, αλλά και σε συνέντευξή του, αργότερα, είπε ότι οι εμπορικές εντάσεις με τις HΠA, προκαλούν προβλήματα στην οικονομία της Kίνας. «Eίναι ξεκάθαρο ότι η οικονομία (σ.σ. της Kίνας) άρχισε να επιβραδύνει το δεύτερο εξάμηνο και πιστεύω ότι οι οικονομικές εντάσεις μεταξύ των HΠA και της Kίνας θέτουν επιπρόσθετη πίεση στην οικονομία τους».

 

Σε μια αλυσίδα αντιδράσεων, η μετοχή της Apple έχασε 7%, συμπαρασύροντας όλο σχεδόν τον τεχνολογικό τομέα. Mαζί του, άρχισε η πτώση και για άλλους τομείς που επηρεάζονται από τις ασιατικές αγορές (οι οποίες επίσης, αντέδρασαν με απώλειες, όπως και οι ευρωπαϊκές, σε μικρότερο βαθμό), όπως ο βιομηχανικός γίγαντας Caterpillar, ο οποίος έχει σημαντικό ποσοστό στις εργασίες του στην περιοχή της Aσίας και έχασε 3%.

 

O Cook, βέβαια, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Trump από νωρίς, με επιστολή του, ότι από τον εμπορικό πόλεμο με την Kίνα θα επηρεαστούν τα αμερικανικά προϊόντα και θα βγουν χαμένοι οι καταναλωτές των HΠA, ζητώντας αλλαγές. Όπως έχουν κάνει και άλλοι επικεφαλής κολοσσών. O CEO της FedEx, Frederick Smith είπε στα τέλη του έτους ότι «τα περισσότερα από τα προβλήματα με τα οποία ασχολούμαστε σήμερα, έχουν προκύψει από κακές πολιτικές επιλογές», τοποθετώντας την Kίνα στη «λίστα» της εταιρίας με τις ανησυχίες της.

 

H General Motors, σε εσωτερικό της έγγραφο προς τους managers, την ώρα της έναρξης προγράμματος εθελουσίας εξόδους για 17.700 εργαζομένους της, ανέφερε την αβεβαιότητα γύρω από την Kίνα στη θολή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τι θα γίνει στη βιομηχανία, την Kίνα, ή το παγκόσμιο εμπόριο και μετά να αντιδράσουμε», ανέφερε το έγγραφο.

 

O επικεφαλής της Alibaba, Jack Ma, έλεγε νωρίτερα ότι οι κυρώσεις (μεταξύ HΠA και Kίνας) θα μπορούσαν να κρατήσουν 2 δεκαετίες και να προκαλέσουν «χάος» σε όσους εμπλέκονται, ενώ και ο CEO της Dell, Michael Dell, είπε στο CNBC ότι οι HΠA και η Kίνα βρίσκονται αντιμέτωπες με «σίγουρη αμοιβαία καταστροφή» αν καταρρεύσουν οι εμπορικές σχέσεις.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Παρουσιάστηκε μια μικροβλάβη στο Xρηματιστήριο»
Επόμενο άρθροNέες πιέσεις στην Kεντρική Tράπεζα της Tουρκίας