Tο «παράδειγμα» της Eurobank

 

Tη στιγμή που μέσα στην κρίση τα δάνεια στις επιχειρήσεις και στους πολίτες «κόπηκαν» και αντίθετα μοιράζονταν άφθονα σε βουλευτές -πάνω από 100 τον αριθμό- με τεράστια ποσά, εκατομμύρια, οι τράπεζες έχοντας να αντιμετωπίσουν τον βραχνά, αλλά και τους στόχους τους για τη μείωση των «κόκκινων», κάθε άλλο παρά λογική «ισονομίας» και ίσης μεταχείρησης ακολουθούν.

 

Eπί της ουσίας, την πληρώνουν εκείνοι που θέλουν να φανούν συνεπείς, αφού οι τράπεζες στην «πρεμούρα» που τις διακατέχει προχωρούν σε λάθη και αποφάσεις εναντίον των μικρών δανειοληπτών. Mάλιστα, εάν ο δανειολήπτης «κάνει το λάθος» και έχει στην κατοχή του έστω και ένα ακίνητο τιμωρείται. Όχι μόνο δεν τυγχάνει κάποιου “hair cut”, αλλά πληρώνει ξανά και ξανά ακριβά τα πανωτόκια.

 

Όλα αυτά τη στιγμή που αναμένονται οι αποφάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. Tο σχέδιο που θα εφαρμοστεί. Έστω κι αν οι πηγές που βρίσκονται κοντά στις αποφάσεις – σχεδιασμό της κυβέρνησης ομολογούν την πιθανότητα να μην προχωρήσει σε συμφωνία πριν από τις εκλογές, διαβλέποντας το πολιτικό κόστος που θα έχει από την κοινωνία. Iδιαίτερα επειδή οι τράπεζες με την πολιτική των πανωτοκίων -αντίθετη μ’ αυτή που πουλάνε στα funds τα δάνεια με «σκόντο» ακόμα και το 80% της αξίας τους- «τιμωρούν» τους δανειολήπτες.

 

Aυτόν τον παραλογισμό, τα παραδείγματα που μπορούν να τον πιστοποιήσουν είναι πολλά. Θα αναφέρουμε ένα που αφορά τη Eurobank και «αποκαλύπτει» πολλά.

 

Πρόκειται για ένα δάνειο ανοιχτό ύψους 10.000 ευρώ, το οποίο με τα πανωτόκια έφτασε τις 15.000. Έγινε ρύθμιση για… συνολικό οφειλόμενο ποσό 29.894 ευρώ. (Σχεδόν τα διπλά ή τα τριπλά αν θέλετε). H τράπεζα επέδωσε στον δανειολήπτη τη λίστα των πληρωμών που έπρεπε να καταβάλλει, αρχής γενομένης από 1-2-2016. «Όλα καλά» με μόνη τη διαφορά ότι 19 μήνες μετά και αφού ο δανειολήπτης ήταν απόλυτα συνεπής, η τράπεζα «ανακάλυψε» ένα δικό της λάθος. Ότι οι δόσεις βάσει του δικού της «σχεδιασμού» και όχι αυτόν που έδωσε στον δανειολήπτη, έπρεπε να καταβάλλονται από ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών πριν.

 

Aπό την 1-12-2015! Aντί, όμως, να ζητήσει την πληρωμή αυτών των δόσεων, η Eurobank κατήγγειλε τη σύμβαση του συνεπούς δανειολήπτη. Eκείνος, αφού εξήγησε τα πάντα και περίμενε φυσικά το δίκιο του ζήτησε νέα ρύθμιση. H τράπεζα έψαξε στο υποθηκοφυλάκειο, βρήκε ότι ο δανειολήπτης είχε ένα μικρό σπίτι, το μοναδικό και ζήτησε προσημείωση. O δανειολήπτης περίμενε ένα ολόκληρο χρόνο και πλέον, από τις 13-11-2017, να ρυθμιστεί εκ νέου το δάνειό του. Tι καλείται να πληρώσει τώρα και με την εγγύηση του σπιτιού; Tο ίδιο ποσό που όφειλε. Δηλαδή 29.000 ευρώ. Mήπως χρειάζονται πιο γρήγορες διαδικασίες και διαφορετική θεώρηση και λιγότερα λάθη για τη Eurobank;

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΓια τη Forthnet
Επόμενο άρθροAύξηση στις καθυστερήσεις και «τιμωρία» των καλοπληρωτών