Μπορεί να αναβλήθηκε η αυριανή προσευχή στη Μονή της Χώρας, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι εργασίες μετατροπής σε τζαμί όμως η Τουρκία εμμένει σε τροχιά πρόκλησης. Την σημασία της επίτευξης αποκλιμάκωσης και διαλόγου τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πολιτικής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Ιωακειμίδης μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «από τις έξι’.

«Είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι το γεγονός ότι η θρησκεία μπαίνει στο πεδίο της πολιτικής και μάλιστα με τόσο τοξική γλώσσα από πλευράς Ερντογάν. Επομένως χρειάζεται μια οποιαδήποτε προσπάθεια προκειμένου να σταματήσει αυτή η εξόχως επικίνδυνη κατάσταση» ανέφερε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι «χρειάζεται προσοχή και από πλευράς Γαλλίας, διότι ο Μακρόν δίνει την αίσθηση ότι δεν στρέφεται εναντίον του Ισλαμισμού αλλά εναντίον του Ισλάμ. Αυτό προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε όλο τον ισλαμικό κόσμο».

Είμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη και δυστοπική κατάσταση, παρά ταύτα εδώ που έχουμε φτάσει με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ο κ. Ιωακειμίδης δεν βλέπει να υπάρχει άλλη ρεαλιστική και ορθολογική επιλογή έξω από τον διάλογο. Προφανώς δεν μπορεί να γίνει κάτω από συνθήκες εκβιασμού και επιθετικότητας. Από την άλλη μεριά όμως ο ρόλος της διπλωματίας είναι να αναζητήσει τους τρόπους εκείνους, που θα «σπάσουν» τον φαύλο κύκλο και θα φέρουν τον διάλογο.

«Όταν φτάνουμε σε τέτοια αδιέξοδα απαιτείται μία γενναία κίνηση, η οποία θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού επί του εδάφους ή και επί της θαλάσσης προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία διαλόγου. Βεβαίως απαιτούνται δύο για να συμβεί αυτό και θα πρέπει να συμπράξει και ο Ερντογάν»

Αναφερόμενος στης αμερικανικές εκλογές ο καθηγητής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε πως αυτές «αποτελούν μια κρίσιμη περίοδο, ειδικά η περίοδος μετάβασης από της εκλογές μέχρι την 20η Ιανουαρίου, ημέρα ανάληψης εξουσίας. Όμως από την άλλη μεριά, εάν υπάρξει εκλογή Μπάιντεν δεν θα πρέπει να έχουμε και υπερβολικές φιλοδοξίες , αλλά να έχουμε στο νου μας το προηγούμενο κάρτελ του 1976, που είχαμε τεράστιες προσδοκίες για την επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες και διαψεύσθηκαν οικτρά. Άρα να μην περιμένουμε ότι με τον όποιο Πρόεδρο θα λυθούν ως δια μαγείας τα προβλήματα. Η επίλυση των προβλημάτων θα προέλθει από μια ιδιόκτητη πρωτοβουλία της περιοχή -δηλαδή-  θα πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να αναζητήσουν τους τρόπους χωρίς να περιμένουν το «μαγικό ραβδί» που θα έρθει απ’ έξω».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈφεση εισαγγελέα για τις ποινές του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής
Επόμενο άρθροΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Λ. Μεσογείων & Λ. Κηφισίας λόγω έργων