Σε πτέρυγα νοσηλείας Covid έχει μετατραπεί ο χώρος της μίας Παθολογικής του Νοσοκομείου Νίκαιας, με την χωρητικότητα -σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες- να έχει φτάσει τα 30 κρεβάτια, τα οποία πλέον είναι πλήρη. Όπως ανέφερε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις έξι» ο Πάνος Παπανικολάου, επιμελητής στην Α’ Νευροχειρουργική στο Νοσοκομείο Νίκαιας, το βράδυ της Κυριακής κατά την εφημερία προσήλθαν ασθενείς με συμπτώματα Covid, οι οποίοι διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία όπου υπήρχαν κλίνες.

Όπως είπε ο κ. Παπανικολάου, οι νοσοκομειακοί γιατροί στη Θεσσαλονίκη και το συλλογικό τους όργανο είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τις 20 Οκτωβρίου, αλλά «η πολιτεία άργησε να το κατανοήσει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σαββατοκύριακου, συνέχισε ο κ. Παπανικολάου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εξελιχθεί σε Θεσσαλονίκη η Αθήνα, και πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα «που έχουμε ζητήσει από τον Μάρτιο».

Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, κάτι που η πολιτεία το κατανόησε έστω και με καθυστέρηση οκτώ μήνες, τόνισε, προσθέτοντας πως υπάρχουν κτίρια νοσοκομειακά, ανενεργά από χρόνια: «Από τον Μάρτιο λέμε ότι πρέπει να λειτουργήσουν με ταχύρρυθμη διαδικασία, με ανακαίνιση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό».

Ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε ότι αν βλέπουμε τους θανάτους να ανεβαίνουν αναντίστοιχα με την αύξηση των κρουσμάτων, σημαίνει ότι το σύστημα περίθαλψης εξάντλησε τα όριά του, «η θνητότητα στη συγκεκριμένη νόσο έχει μεγάλη εξάρτηση και από τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών περίθαλψης στον πληθυσμό».

Για τον λόγο αυτό, υπογράμμισε, «χρειάζεται άνευ όρων επίταξη κάθε δομής και ανθρώπινου δυναμικού του ιδιωτικού τομέα τώρα».

Θεωρεί ότι αυτό που έπρεπε να έχει γίνει από την άνοιξη, γενικά στην ΕΕ, είναι να έχουμε άλλο μοντέλο στην πρόληψη, όπως εκείνο στη ΝΑ Ασία, τη Ν. Ζηλανδία, την Αυστραλία, το οποίο βασίζεται στην καθολική ιχνηλάτηση, «έτσι ώστε να γίνεται στοχοποιημένος περιορισμός, και όχι τυφλά, οριζόντια – αυτό το μοντέλο έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό».

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο μαγνήσιο ενεργοποιεί τη βιταμίνη D
Επόμενο άρθροΖέττα Μακρή: Δωρεά ευθύνης ανώνυμου Βολιώτη επιχειρηματία