Για τα χρόνια της κρίσης και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αναστρέψει την ορατή ολική καταστροφή της χώρας, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Μας ρωτάνε συχνά ποιο είναι το «αφήγημά» μας και επειδή εδώ δεν έχουμε μνήμη λωτοφάγων, εύκολα μπορεί ο κάθε πολίτης να δει ξεκάθαρα ποια είναι τα δύο πολιτικά σχέδια, με βάση τι έκανε ο καθένας την περίοδο που κυβέρνησε, τόνισε ο κ. Πολάκης, για να συμπληρώσει: Το 2010 – 2014 είχαμε μια κοινωνική καταστροφή. Το προηγούμενο κοινωνικό συμβόλαιο που χρεοκόπησε τη χώρα, το συμβόλαιο της μίζας, της αρπαχτής, των deals, ήταν αυτό που χρεοκόπησε τη χώρα και είχε σαν αποτέλεσμα να μπούμε στα μνημόνια. Έπεσε στο 25% το ΑΕΠ, ανέβηκε η ανεργία στο 27%, χάσαμε μια γενιά νέων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό, είδαμε ανθρώπους να τρώνε μέσα από τους κάδους απορριμμάτων, οι καρκινοπαθείς αναζητούσαν το φάρμακό τους στα κοινωνικά φαρμακεία: Αυτό είναι το αφήγημα της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου και εκεί θέλουν να μας ξαναπάνε, δήλωσε ο κ. Πολάκης.

Εμείς το 2015 χειριστήκαμε μια χρεοκοπία. Διαπραγματευτήκαμε για έξι μήνες, είχαμε 18 χώρες απέναντί μας, αυτοί που μας είπαν ότι θα μας βοηθήσουν, άλλαξαν ρότα την τελευταία στιγμή, κάναμε ένα επώδυνο συμβιβασμό, που όμως μας επέτρεψε με τα μέτρα που πήραμε, να βγούμε από τα μνημόνια και τώρα να μιλάμε με άλλους όρους, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ο οποίος παράλληλα άσκησε δριμύτατη κριτική στη Ν.Δ. για τις εξαγγελίες της στον τομέα της Υγείας, που όπως έχει ανακοινώσει και ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, θα τοποθετηθούν ιδιώτες της υγείας στα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων.

Εμείς καταφέραμε να εντάξουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τους 2.300.000 ανασφάλιστους πολίτες, καταργήσαμε τα 5 ευρώ, προσλάβαμε 19. 500 άτομα, χρηματοδοτήσαμε με 230 εκ. ευρώ την αναβάθμισης εξοπλισμού των νοσοκομείων το οποίο είναι σε εξέλιξη, ήταν οι τρεις βάσεις αεροδιακομιδών στη Σύρο, στο Άκτιο και στη Χαλκιδική ενώ ετοιμάζουμε και της Κρήτης,   ανέφερε ο κ. Πολάκης ο οποίος υπενθύμισε: Πήραμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με χρέη 2 δις στο ΕΟΠΠΥ και αυτή τη στιγμή δεν χρωστάμε ούτε εκατό, παραλάβαμε τα νοσοκομεία με 730 εκατομμύρια ευρώ χρέη και αυτή τη στιγμή έχουν μειωθεί στα 240.

Παράλληλα, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Novartis, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και λίγα έχω πει». Ακούστε τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Γιώργος Βλαζάκης

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΓ. Στόλτενμπεργκ: “Πηγαίνει αρκετά γρήγορα” η διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ
Επόμενο άρθροΕΥΔΑΠ: Απάντηση σε δημοσιεύματα για διορισμό νέου ΔΣ