Ο πιο ισχυρός υπεραγώγιμος μαγνήτης στον κόσμο, ικανός να παράγει ένα μαγνητικό πεδίο με ένταση 45,5 τέσλα, δημιουργήθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ. Συγκριτικά αναφέρεται ότι, οι ισχυρότεροι μαγνητικοί τομογράφοι στα διαγνωστικά κέντρα στην Ελλάδα έχουν ένταση τρία τέσλα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιστήμης των υλικών Ντέηβιντ Λαρμπαλέστιερ, του Κολλεγίου Μηχανικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα,  αισιοδοξούν ότι στο μέλλον θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν έναν μαγνήτη που θα μπορεί να παράγει μαγνητικό πεδίο έντασης ως και 60 τέσλα.

Μέχρι σήμερα ο ισχυρότερος στον κόσμο μαγνήτης συνεχόμενου μαγνητικού πεδίου ήταν ένα τεράστιο μηχάνημα βάρους 35 τόνων, που είχε δημιουργηθεί στο ίδιο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και κρατούσε το παγκόσμιο ρεκόρ με 45 τέσλα από το 1999.

Ο μεγάλος μαγνήτης των 45 τέσλα ήταν φτιαγμένος από ένα κράμα με βάση το νιόβιο. Το εντυπωσιακό με το τωρινό δημιούργημα των ειδικών είναι ότι ο μαγνήτης που κατασκεύασαν είναι ιδιαίτερα μικρός (στο μέγεθος μισού χαρτιού τουαλέτας) και έχει βάρος 390 γραμμάρια. Ο νεότερος «μίνι» υπερ-μαγνήτης των 45,5 τέσλα βασίζεται στη νέα υπεραγώγιμη ουσία REBCO (Rare Earth Barium Copper Oxide), που μπορεί να μεταφέρει υπερδιπλάσιο ηλεκτρικό ρεύμα. Όσο περισσότερος ηλεκτρισμός «τρέχει» μέσα από τον ηλεκτρομαγνήτη, τόσο μεγαλύτερης έντασης είναι το μαγνητικό του πεδίο.

 «Ο νέος μαγνήτης είναι ένας γενναίος Δαβίδ σε σύγκριση με τους άλλους συμβατικούς Γολιάθ. Είναι ένα ορόσημο στη σμίκρυνση, που μπορεί να πετύχει για τους μαγνήτες αυτό που το πυρίτιο έχει κάνει για τα ηλεκτρονικά. Η νέα δημιουργική τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε μικρούς μαγνήτες που θα κάνουν μεγάλα πράγματα σε διάφορα μέρη, όπως οι ανιχνευτές σωματιδίων, οι αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης και οι ιατρικές διαγνωστικές συσκευές», δήλωσε ο Γκρεγκ Μπέμπινγκερ, διευθυντής του Εργαστηρίου MagLab (National Magnetic High-Field Laboratory), στο οποίο δημιουργήθηκε ο μαγνήτης.

Λεπτομέρειες για τη νέα σημαντική δημιουργία των επιστημόνων δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣήμερα η Τακτική Γενική Συνέλευση του «ΗΡΑΚΛΗ ΒΕΡΒΕΝΩΝ»
Επόμενο άρθροΒάση της καλής γειτονίας είναι η πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου