Ουκ ολίγες αλλαγές και μάλιστα… ριζικές υπάρχουν στη νέα προκήρυξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι θα μπορούν οι ομάδες έως και την Γ’ Εθνική να χρησιμοποιήσουν κοινοτικούς παίκτες, στην Α2 θα μπορούν να υπάρχουν έως δύο ξένοι αλλά με χρονικό όριο, συμμετοχής ενώ θα υπάρχουν αλλαγές και στα πρωταθλήματα γυναικών όσον αφορά τις ξένες μπασκετμπολίστριες.

Και να ‘ταν μόνο αυτά; Η ΕΟΚ αποφάσισε να προχωρήσει και σε αναδιάρθρωση όσον αφορά τα εθνικά πρωταθλήματα ενώ οι ομάδες της Basket League θα μπορούν, στα πρότυπα της Ισπανίας, να έχουν θυγατρικές ομάδες με παίκτες έως και 23 ετών οι οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν έως και την Α2 κατηγορία.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Σύμφωνα με τη νέα προκήρυξη της ΕΟΚ και αναφορικά με τους μπασκετμπολίστες και τις μπασκετμπολίστριες, τα σημαντικότερα κομμάτια αφορούν.

α) Οι ομάδες της Α2 μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως δύο ξένους παίκτες οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής έως 650 λεπτά σε κάθε γύρο του πρωταθλήματος. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ομάδες που χρησιμοποιούν δύο ξένους θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά και δύο παίκτες κάτω των 23 ετών στην 12άδα κάθε αγώνα. Όμως εάν μια ομάδα έχει έναν ξένο στο ρόστερ της, τότε δεν θα ισχύουν οι εν λόγω περιορισμοί.

β) Θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν μεταγραφές παικτών από την Α1 στην Basket League και τούμπαλιν.

γ) Θα υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης κοινοτικού παίκτη στην Β’ Εθνική και στην Γ΄ Εθνική ωστόσο θα είναι παράλληλα υποχρεωτική και η παρουσία παίκτη κάτω των 21 ετών.

δ) Θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει έως και μία αλλαγή ξένου σε ομάδα της Α2 κατά τη διάρκεια της σεζόν.

ε) Οι ομάδες της Α1 γυναικών θα μπορούν να έχουν στο ρόστερ έως τέσσερις ξένες μπασκετμπολίστριες ωστόσο στην 12άδα θα μπορούν να βρίσκονται οι τρεις από αυτές.

στ) Οι ομάδες της Α2 γυναικών θα μπορούν θα έχουν μία κοινοτική μπασκετμπολίστρια στο έμψυχο δυναμικό τους.

Όσον αφορά την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων θα ισχύουν τα εξής.

α) Στην Α2 θα υπάρχουν 14 ομάδες τις σεζόν 2023-24 και 2024-25

β) Στην Α1 γυναικών θα υπάρχουν 12 ομάδες τις σεζόν 2023-24 και 2024-25

γ) Στην Β’ Εθνική επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς από τη σεζόν 2024-25 καθώς θα υπάρχουν δύο όμιλοι των 14 ομάδων. Τη σεζόν 2023-24 θα υπάρχουν αντίστοιχα τρεις όμιλοι με συνολικά 38 ομάδες.

δ) Στην Γ’ Εθνική επανέρχεται επίσης το… προ κορονοϊού καθεστώς από τη σεζόν 2024-25 με τέσσερις ομίλους και συνολικά 56 ομάδες, ενώ τη σεζόν 2023-24 θα υπάρχουν πέντε όμιλοι με συνολικά 61 ομάδες.

ε) Στην Α2 Γυναικών θα υπάρχουν δύο όμιλοι από τη σεζόν 2023-24 των 14 ομάδων, ενώ τη σεζόν 2024-25 θα υπάρχουν δύο όμιλοι των 12 ομάδων

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Θέλει Σισέ η Έβερτον»
Επόμενο άρθροΑχτσιόγλου: Στο πλευρό της και η Δόμνα Μιχαηλίδου – «Το σεξιστικό bullying είναι κατάλοιπο άλλων εποχών»