Το σχέδιο επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας σε δυο μέτωπα, πρώτα σε εγχώριο επίπεδο και έπειτα σε διεθνές με το άνοιγμα των συνόρων και την προσέλκυση επισκεπτών, παρουσιάστηκε χθες από το υπουργείο Τουρισμού. Οι τουρίστες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, ούτε θα μπαίνουν σε καραντίνα, ωστόσο θα γίνονται στην Ελλάδα δειγματοληπτικά τεστ. Στην έναρξη της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα και στην επανέναρξη των απευθείας πτήσεων προς τους τουριστικούς ελληνικούς προορισμούς δίνουν έμφαση διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ολοκληρωμένο και συνεκτικό χαρακτήρισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός για τον ελληνικό τουρισμό, σημειώνοντας μάλιστα ότι σήμερα χαιρετίζεται από το σύνολο του διεθνούς Τύπου.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη πρώτο μέλημα για την κυβέρνηση είναι να παραμείνει η χώρα ασφαλής και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις στον τουρισμό τονίζοντας ότι θα υπάρξει και άμεση θεσμοθέτηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τα βήματα

  • 25 Μαΐου ξεκινά το γιώτιγκ
  • 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ/ κατασκηνώσεις.
  • 15 Ιουνίου, ανοίγουν και τα εποχικά ξενοδοχεία, προκειμένου να υποδεχθούν τους επισκέπτες του εξωτερικού.
  • 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά από χώρες με καλά επιδημιολιογικά κριτήρια
  • 1η Ιουλίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Χώρες, όπως η Γερμανία η Βουλγαρία και άλλες χώρες από τα Βαλκάνια έως την Βαλτική θα αποτελέσουν εφέτος τις αγορές που θα τροφοδοτήσουν με επισκέπτες την Ελλάδα.

Δυο άξονες για υγειονομική διαχείριση και θωράκιση

Σε πρώτο πλάνο τίθεται η ασφάλεια των επισκεπτών της Ελλάδας με την κατάρτιση σχεδίου ενισχυμένης ικανότητας διαχείρισης κρούσματος στην Ελλάδα.

Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των περιοχών, και στο πλαίσιο αυτό θα ορίζεται συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα ως πρώτο σημείο αξιολόγηση των κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή το κάθε κατάλυμα θα διαθέτει συντονιστή, προκειμένου η συνεργασία του γιατρού με τον συντονιστή να βοηθάει στο μέγιστο τη διαχείριση των τυχόν κρουσμάτων που θα προκύψουν και την επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων, με το γιατρό καταλύματος να επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο και την ίδια στιγμή θα υπάρχει μέριμνα για ειδικούς χώρους για καραντίνα ανά προορισμό και πρόνοια για μεταφορά σε ιατρική δομή αν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς -όπως τόνισε ο υπουργός- αναπτύχθηκαν ξεχωριστά επιχειρησιακά πλάνα για κάθε έναν από αυτούς, δρομολογώντας την τοποθέτηση 20 νέων αναλυτών για τεστ και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα 600 κλίνες Covid προκειμένου να καλύψουν κάθε πιθανή ανάγκη.

Τριπλασιασμός του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού- 250.000 δικαιούχοι

Ο υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε την ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού, η χρηματοδότηση του οποίου, όπως ανακοινώθηκε, τριπλασιαζεται.
Το εν λόγω πρόγραμμα, είναι προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία, θα προβλέπει κατ΄ ελάχιστον 4 διανυκτερεύσεις και θα αφορά 250.000 δικαιούχους.

Στο μεταξύ όσοι επισκέπτες έρχονται στην Ελλάδα, θα κατεβάζουν την νέα εφαρμογή του Visit Greece, η οποία θα περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τους ελληνικούς προορισμούς.

Θετική υποδοχή από τον ΣΕΤΕ

Θετική ήταν η πρώτη υποδοχή των μέτρων από τον κλάδο. Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος σημείωσε πως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας και τη μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020. Διαπιστώνει ταυτόχρονα την ύπαρξη περιθωρίων για σημαντικές βελτιώσεις και πρωτοβουλίες, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου και στον θαλάσσιο τουρισμό. Προσθέτει πως στους αμέσως επόμενους μήνες, σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, αλλά και ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν.

«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση αποτελούν το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, στη βαριά σκιά των οικονομικών επιπτώσεων της παγκόσμιας πανδημίας. Αναμφίβολα, θα χρειαστούν πρόσθετες διευκρινίσεις και εξειδικεύσεις σε ορισμένες πτυχές των μέτρων, εμπλουτισμός και ενίσχυση σε κάποιες άλλες. Πάντοτε σε συνάρτηση με την εξέλιξη του καλοκαιριού, αλλά και τις πρόσθετες χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα προσφέρει το υπό σύσταση Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. ». Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου.

Τα διεθνή ΜΜΕ

Με τίτλο «Η Ελλάδα ανοίγει ξανά την τουριστική σεζόν στα μέσα Ιουνίου και τις διεθνείς πτήσεις την 1η Ιουλίου» το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας τη φράση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «το όπλο μας είναι τα διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα».

«Η Ελλάδα θα επιτρέψει απευθείας ξένες τουριστικές πτήσεις από τις 15 Ιουνίου», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του Bloomberg, που υπογραμμίζει παράλληλα τις καλές επιδόσεις της χώρας στην καταπολέμηση του νέου κορονοϊού.

Το Reuters τονίζει τη μείωση τη ΦΠΑ στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, ως μέρος της προσπάθειας για την ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού και σημειώνει την αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού για τα δειγματοληπτικά τεστ που θα γίνονται στους επισκέπτες και την τήρηση των ελληνικών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Το BBC, τονίζοντας πως η πανδημία απειλεί να καταστρέψει την ελληνική τουριστική βιομηχανία, αναφέρεται και στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού «όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας».

Την έναρξη της τουριστικής περιόδου προβάλλουν και οι New York Times και των διεθνών απευθείας πτήσεων προς τουριστικούς προορισμούς, ενώ σημειώνουν τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη βοήθεια προς τους επαγγελματίες του τουρισμού για την μεγάλη τους αντεπίθεση το 2021. Οι Times επίσης αναφέρονται στο σχέδιο ενισχυμένης ικανότητας διαχείρισης κρούσματος στην Ελλάδα.

Δεύτερη η Ελλάδα σε «γαλάζιες σημαίες»

«Πολύ θετικό γεγονός που ενισχύει τη διεθνή εικόνα της χώρας μας», χαρακτηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, τη βράβευση 497 ελληνικών παραλιών με γαλάζια σημαία, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση παγκοσμίως.

Δηλώνει μάλιστα βέβαιος ότι οι αρμόδιοι φορείς και οι οικείοι δήμοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν νέες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους τουρίστες.

Σε μήνυμά του προς την Ελληνική Επιτροπή Προστασίας της Φύσης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ένα πολύ θετικό γεγονός που ενισχύει τη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο επικροτούν τη στάση της κυβέρνησης στη μάχη κατά της πανδημίας και εξυμνούν την επιτυχή αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού.

Η Ελλάδα προχωρά βήμα-βήμα πάντοτε με προσοχή και σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων υγείας στην σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού. Η Ελλάδα ακόμα και μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες καθίσταται ένας δελεαστικός, ποιοτικός και ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧ. Θεοχάρης στην ΕΡΤ: «Από χώρες της γειτονιάς μας οι πρώτοι τουρίστες» (video)
Επόμενο άρθροΗ πατρική σχέση του πρίγκιπα Χάρι με τον Ντέιβντ Φόστερ