Τους όρους με τους οποίους θα πραγματοποιούνται οι εσωτερικές μετακινήσεις, οι ακτοπλοϊκές και οι οδικές, ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση. 

Τα  «υγειονομικά πρωτόκολλα» θα τεθούν σε ισχύ  όπως αναμένεται, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος της καλοκαιρινής περιόδου.

Το Σάββατο λαμβάνοντας υπ όψη και τις έκτακτες καιρικές συνθήκες για την εποχή, ανοίγουν οι 515 οργανωμένες παραλίες που θα λειτουργήσουν, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες.

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα για το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται, δηλαδή η επιχείρηση θα κλείνει για 90 ημέρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας χαρακτήρισε την επαναλειτουργία των παραλιών το Σάββατο ως ένα τεστ που πρέπει να κερδηθεί καθώς η χώρα μας παρακολουθείται και διεθνώς ως επιλέξιμος τουριστικός προορισμός για αυτό το καλοκαίρι.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τη λειτουργία των ξενοδοχείων.

Όσοι προτίθενται να ταξιδέψουν θα πρέπει να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ανέφερε ότι έγινε δεκτό το αίτημα της χώρας μας να μην υπάρχει διάκριση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Έκανε λόγο για   σταδιακό άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης μεταξύ χωρών που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση επιδημιολογική. Υποστήριξε, δε, ότι σε πρώτη φάση η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ισραήλ.

Κοντά σε τελική συμφωνία είναι Ελλάδα και Ισραήλ για την υποδοχή τουριστών ακόμα και μέσα στον Ιούνιο, όπως επιβεβαίωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι μιλώντας στην ΕΡΤ. Η συμφωνία ενδέχεται να επιτρέψει την έλευση στην Ελλάδα ακόμα και ενός εκατομμυρίου Ισραηλινών ταξιδιωτών. Σύμφωνα με αυτήν, θα γίνεται τεστ αντισωμάτων 72 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ ειδικοί από τις δύο χώρες συζητούν τα τεχνικά θέματα της συμφωνίας.

Πακέτο συστάσεων προς τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ εξέδωσε χθες Κομισιόν για να μειώσει τη ζημιά στον τουριστικό τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει η αγορά των εισιτηρίων και το check-in να γίνεται ηλεκτρονικά. Να εγκατασταθούν φίλτρα νοσοκομειακού τύπου στα συστήματα εξαερισμού των αεροσκαφών. Να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των ατόμων και να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας.

Ζητούμενο παραμένει ο τρόπος με τον οποίον θα κάθονται οι επιβάτες στα αεροσκάφη. Ο Οργανισμός της ΕΕ για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης κι Ελέγχου Νόσων  θα προσδιορίσουν πρόσθετα μέτρα στο θέμα αυτό.

Στην Ελλάδα όμως ο σιδηρόδρομος  δηλώνει  έτοιμος για την επανεκκίνηση  έχοντας  λάβει όλα τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προτρέπει  να εκδίδονται ηλεκτρονικά τα εισιτήρια  και ενημερώνει πως γίνεται καθημερινή απολύμανση όλων των αμαξοστοιχιών. Υπάρχουν σημεία με αντισηπτικό σε κάθε βαγόνι όλων των αμαξοστοιχιών. Υπάρχει συνεχής εισροή φρέσκου αέρα σε όλες τις αμαξοστοιχίες ενώ γίνεται διαρκής αλλαγή φίλτρων σε όλες τις αμαξοστοιχίες.

Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Με υγειονομικά πρωτόκολλα η σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Ψηλά στη λίστα της Μπαρτσελόνα ο Καλάθης»
Επόμενο άρθροΠαρατείνεται το «λουκέτο» έως τις 31 Ιουλίου στους άνδρες