Σήμερα το μεσημέρι στις 14:30 θα διεξαχθεί τελικά η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων.

 

Αιτία της μετάθεσης της ψηφοφορίας, η οποία αναμενόταν να γίνει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, είναι το πλήθος των βουλευτών που έχουν ζητήσει να λάβουν τον λόγο και να τοποθετηθούν επί της διαδικασίας.

 

Η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να αποσύρει κανέναν βουλευτή της στη συζήτηση που γίνεται για την επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με βάση τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι υπάρχει άπλετος χρόνος, θεωρούμε πως η δήλωση αυτή ισχύει και για το λόγο αυτό θα μιλήσουν από την πλευρά της ΝΔ όλοι όσοι έχουν ζητήσει το λόγο και έχουν εγγραφεί στον κατάλογο», είχε δηλώσει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη προσερχόμενη νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

 

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία βιασύνη αυτή η συζήτηση να ολοκληρωθεί απόψε τη νύχτα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή η συζήτηση να γίνει με βιασύνη. Είναι επιλογή και απόφαση του προέδρου [σ.σ.: του κόμματος] ότι κανένας, εκ των βουλευτών της ΝΔ, που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών, δεν θα αποσυρθεί. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το ίδιο θα πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα επισπεύσει μια διαδικασία για την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δοθεί άπλετος χρόνος», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Προσέθεσε δε ότι το θέμα αυτό θα θέσει και ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

 

Σημειώνεται ότι στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί 206 βουλευτές.

 

Η συζήτηση στην Ολομέλεια διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, ενώ το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο» κατά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

 

Να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των εθνικισμών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχει έρθει η ώρα για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους».

 

Εθνική ήττα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης,  από το βήμα της Βουλής και διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ», δικαίωμα το οποίο δεν πρόκειται να το απεμπολήσει. «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

 

«Η κυβέρνηση δίνει στα Σκόπια ένταξη στο ΝΑΤΟ, έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μαζί μακεδονική γλώσσα, μακεδονική ταυτότητα, μακεδονικό λαό, δηλαδή μακεδονικό έθνος. Τα δώσατε όλα κ.Τσίπρα», τόνισε από το βήμα της Βουλής, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

 

«Βρήκαν τον κατάλληλο άνθρωπο που ανέλαβε δράση παραμερίζοντας το εθνικό συμφέρον. Απέναντί σας όμως έχετε τον ελληνικό λαό που λέει ένα ηχηρό ως εδώ. Φτάνει πια! Go back κ.Τσίπρα», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

 

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι φέρνει εις πέρας μία βρώμικη αποστολή.

 

Σχέδιο διάλυσης της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Βούτση και τον ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος, κάνοντας λόγο για αχαριστία από τον κ. Τσίπρα.

 

Αποκαλύψεις για τον «θάνατο» της ΚΟ του Ποταμιού προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης.

 

«Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Κι αυτό είναι ιστορική αλήθεια», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής, Τόνισε ότι η Ελλάδα υποχωρεί σε όλα και δίνοντας στα Σκόπια και ονομασία και γλώσσα και εθνότητα, νομιμοποιώντας παράλληλα τον αλυτρωτισμό στη γειτονική χώρα.

 

Σημειώνεται ότι δήλωση-παρέμβαση με αιχμές κατά της Κυβέρνησης έκανε ο Κώστας Καραμανλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στη δήλωσή του, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην Πρωθυπουργός κάνει λόγο για «διαπραγμάτευση υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης», ενώ αφήνει σαφείς αιχμές, σημειώνοντας πως «άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε, όμως, όχι η Ελλάδα».

 

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ότι καλύτερο για την Ελλάδα καθώς με αυτή εξαλείφθηκε κάθε ιδέα αλυτρωτισμού από τους γείτονες, τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, διερωτήθηκε: «Την FYROM τη θέλουμε με την Τουρκία ή με εμάς;» και σημείωσε πως «η κυβέρνηση της FYROM πήρε γουρούνι στο σακί».

 

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η Έλενα Κουντουρά στον Αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται η ίδια και η οικογένειά της. Η Υπουργός Τουρισμού έκανε λόγο για κατ’ επανάληψη στοχοποίησή της από τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος όπως είπε δίνει πολιτική κάλυψη σε φασιστικά στοιχεία.

 

«Σήμερα είναι μια πολύ κακή μέρα για τον ελληνισμό», υποστήριξε ο Τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας πως κατά την ψηφοφορία θα κριθούν η αξιοπιστία, οι αρχές, οι αξίες και τα “πιστεύω” του κάθε βουλευτή.

 

«H κυβέρνηση χρησιμοποίησε το ζήτημα του ονόματος γιατί ήθελε να προκαλέσει εσωτερική ρήξη στη ΝΔ, υποταγή του ΚΙΝΑΛ, διά μέσου πρόθυμων συνοδοιπόρων, εξαέρωση του Ποταμιού. Μεταχειρίστηκε δε ο κ. Τσίπρας τον κ. Καμμένο, όπως αρμόζει στη σχέση δύο πολιτικών συνενόχων που αλληλοκαρφώνονται. Η μεταχείριση του κ. Καμμένου είναι πολύ διδακτική και προειδοποιητική για τους νέους συνοδοιπόρους», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

«Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών και εκλογές ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Σπύρος Λυκούδης, χαρακτηρίζοντας ασταθές το πολιτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚατώτερα των προσδοκιών τα έσοδα της Intel
Επόμενο άρθροΠροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων