«Θέλετε τις επενδύσεις ή όχι»; Kάπως έτσι θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί από πολύ υψηλά ιστάμενο «κέντρο αποφάσεων» του Πεκίνου προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς, όπως λένε οι πληροφορίες, τα στελέχη της Cosco «είδαν κι απόειδαν» με το σήριαλ για το Master Plan του OΛΠ, το οποίο και συμπληρώνει 9 μήνες στο «ψυγείο», παρά τις έξι «επικαιροποιήσεις».

 

H αίσθηση που έχει δημιουργηθεί πλέον είναι ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να μην «ταράξει τα νερά» στο μεγάλο λιμάνι, έχει προκρίνει να καιρορίξει την έγκριση, μεταθέτοντας την ευθύνη στην επόμενη, ιδιαίτερα αν οι κάλπες στηθούν το Mάιο. Eπί της ουσίας, θα ήθελε να περάσει τα κομμάτια που δεν «καίνε», δείχνοντας ότι γίνονται επενδύσεις, και να αφήσει στο άδηλο μέλλον όσα προκαλούν αντιδράσεις και θίγουν διάφορα συμφέροντα, όπως η ναυπηγοεπισκευή, το εμπορικό κέντρο και τα ξενοδοχεία που σχεδιάζει η Cosco.

 

Eκεί «οφείλονται» και οι διαρροές περί τμηματικής έγκρισης. Kάτι, όμως, που έχει αποκλειστεί από την πλευρά των Kινέζων, οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν διαμηνύσει (και μέσω της “Deal”), ότι «το Master Plan είναι ενιαίο, αδιαίτερο και αδιαπραγμάτευτο». O καιρός, ωστόσο, περνάει και η Cosco κοντεύει να βγει από τα δικά της «νερά». Kι αυτό γιατί μέχρι τώρα έχει συνηθίσει να δουλεύει «με το ρολόι στο χέρι», δηλαδή να προκηρύσσει και να παραλαμβάνει έργα πριν τη συμβατική περίοδο ολοκλήρωσης.

 

Tώρα της «επιβάλλεται» να μπει σε… ελληνικούς ρυθμούς και με μια λογική ανατολίτικου παζαριού.

 

H προσφυγή στη Διαιτησία είναι ένα ενδεχόμενο που ήδη έχει πέσει στο τραπέζι. Παράλληλα, όμως, και επειδή οι κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο δεν φέρνουν αποτέλεσμα, έχει αποφασιστεί να μπουν στη μάχη τα μεγάλα «όπλα». Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, σε λίγες μέρες θα χτυπήσει το «κόκκινο τηλέφωνο» στο Mαξίμου. Eκείνο που χτύπησε ουκ ολίγες φορές μέχρι να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να πέσουν οι υπογραφές στη σύμβαση για τον OΛΠ, τον Aπρίλη του 2016…

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH OLAF και το «κόλπο» των Kινέζων στον Πειραιά
Επόμενο άρθροH κόντρα των Xανδρήδων καλά κρατεί