Η κυβέρνηση May καταρρέει μετά από το προσχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ

 

«Brexit – μία τραγωδία. Ούτε ο Σαίξπηρ δεν θα το είχε συλλάβει… Πολύ καταθλιπτικό». Με αυτά τα λόγια, ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Michael Roth, επέλεξε να περιγράψει τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και τι ειρωνεία: Η λέξη η οποία είναι ικανή να περιγράψει την κοινή γνώμη, αλλά και την πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία: «Διχασμένη».

 

Η παρουσίαση από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, στο υπουργικό συμβούλιο, του προσχεδίου της συμφωνίας για το Brexit, σήμανε την έναρξη αυτής της σαιξπηρικών διαστάσεων τραγωδίας. Η αρχή έγινε με μέλη των Tories και DUP να απειλούν ότι θα το καταψηφίσουν, να κάνουν λόγο για «συμφωνία υποτέλειας» και να θέτουν ακόμα και τη θέση της πρωθυπουργού εν κινδύνω. Ακολούθησε «βροχή» παραιτήσεων. Παραιτήθηκαν ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Dominic Raab, η υπουργός Εργασίας Esther McVey, o αρμόδιος για την Ιρλανδία υπουργός Celis Vara, η junior minister για το Brexit, Suella Bracerman, η σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και βουλευτής Anne- Marie Trevelian. Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Tories, Jacob Rees-Mogg, κάλεσε τους συναδέλφους του να απορρίψουν τη συμφωνία.

 

Η May, απευθυνόμενη στη Βουλή, δεν άφησε περιθώρια: «H επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να φύγουμε χωρίς συμφωνία, να ρισκάρουμε να μη γίνει το Brexit καθόλου, ή να επιλέξουμε να είμαστε ενωμένοι και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε», είπε. Από το πρωί της Τρίτης, η May καλούσε στο γραφείο της και συναντούσε πολιτικούς, αλλά και επιχειρηματίες, εξηγώντας τους τι προβλέπει το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit και ζητώντας τη βοήθειά τους για να το περάσει στη Βουλή, αλλά και στην κοινή γνώμη της χώρας. Με τους επιχειρηματίες, τα κατάφερε. Με τους πολιτικούς, όχι. Και, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, αναμενόταν η συγκέντρωση 48 επιστολών κυβερνητικών βουλευτών (15% του κόμματος) για πρόταση μομφής κατά της May, ζητώντας να εκπέσει από τη θέση της προέδρου του κόμματος και της πρωθυπουργού.

 

Μετά τις παραιτήσεις 4 υπουργών και 2 συμβούλων, η May έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Downing Street, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα και αναστροφή του Brexit (απαντώντας σε δημοσιεύματα και δημοσκοπήσεις), αλλά και ότι σκοπεύει να δώσει μάχη εναντίον κάθε πρότασης μομφής, καθώς σκοπεύει να παραμείνει πρωθυπουργός όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου. «Ηγεσία σημαίνει να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις, όχι τις εύκολες αποφάσεις», προειδοποιώντας για «απρόβλεπτες συνέπειες» σε περίπτωση hard Brexit και τονίζοντας ότι «ο δρόμος που διάλεξα, είναι ο σωστός».

 

Αν τα πράγματα πάνε εντελώς στραβά και η May δεν καταφέρει να περάσει την προκαταρκτική συμφωνία για το Brexit, τότε ίσως να πάμε σε μη συναινετικό «διαζύγιο». Και τότε; Την απάντηση τη δίνει το ΔΝΤ, έρευνα του οποίου συμπεραίνει πως η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια μεταβατική εμπορική συμφωνία, θα στοίχιζε στη χώρα περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με το επίπεδο της ανάπτυξης που θα επιτυγχανόταν αν παρέμενε στο μπλοκ των 28.

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠρωθυπουργός των φόρων και των κατασχέσεων ο κ. Τσίπρας
Επόμενο άρθροΝάρκες στα πόδια της Τουρκίας